Zo leer je vogels kennen, deel 4

Vogels uit West en South Australia


Dick en Els


Time flies when you're having fun jongens en meisjes. Dit is al weer de vierde aflevering in onze populaire serie 'Zů leer je vogels kennen!'. Na eerdere afleveringen uit het zuidoosten, het noordoosten en het noorden van AustraliŽ laten we nu wat foto's zien van onze gevederde vrienden uit het zuiden. Een van de oorzaken dat de oogst deze keer nogal mager is komt omdat we geen echte vogelaars zijn en een boek nodig hebben om er achter te komen wat we zien. Dat is lastig. En omdat we zo'n boek niet bij ons hebben (weegt bijna een kilo) moeten we telkens wanneer we iets gezien hebben naar een bibliotheek fietsen om daar in Field Guide to the Birds of Australia (The most complete one-volume book of identification - Simpson & Day) op te zoeken wat we gezien hebben. Uit ons geheugen dus. Knap lastig.
De roofvogel hierboven was trouwens niet moeilijk: White-Bellied Sea Eagle. We zagen er drie bij Cape Leeuwin.

vogels40

De Bronzewing Pigeon hoorden we foor het eerst in de tuin van een backpacker hostel in Nannup, WA. Het geluid dat de vogel maakt is een laag en donker 'oemmmmm'. Heel apart.
Ground Parrots zagen we rond de vuurtoren van Cape Leeuwin, een van de weinige plaatsen waar ze voorkomen. We zagen drie paartjes.

Dick en Els
Op de Nullarbor Plain vlogen ze een halve ochtend met ons mee. Een kleine vlucht Pink Cockatoes (Major Mitchell Cockatoo). Op het eerste gezicht leken ze wel iets op Galahs maar toen ze in een boom neerstreken en hun kuif opzetten zagen we het enorme verschil.
King Parrots komen aan de oostkust van AustraliŽ voor, van Melbourne tot Cairns. Verleden jaar, toen we daar fietsten, zagen we er niet ťťn. Nu, langs de Great Ocean Road, twee paartjes.

vogels41
Baudin's - of Long Billed Black Cockatoes verschillen nauwelijks van Whited Tailed Black Cockatoes. Hun snavel is iets langer en hun roep is anders. Ze komen echter alleen voor in de Karribossen ten zuiden van Perth.
Red Tailed Black Cockatoes hebben een veel groter verspreidingsgebied. Vooral in de Kimberleys zagen we er veel. De rode staartvlekken van de vrouwelijke exemplaren hebben onregelmatige zwarte strepen.

Dick en Els
Port Lincoln Parrots worden ook wel Twenty-eight Parrots genoemd. Vanwege het geluid dat ze maken.
In het midden een Western Rosella (de laatste Rosella van ons afkraslijstje)
Rechts een Red Capped Parrot (ook in de Karribossen bij Cape Leeuwin)

vogels44
Links nog een keer een Red Capped Parrot.
In het midden de Cockatiel. Die kennen we in Nederland als de Valkparkiet. Er zijn heel veel verschillende kleurvormen van gekweekt. Dit is de wilde.
De Crimson Chat komt bijna overal in AustraliŽ voor. We hoorden ze wel vaak maar we zagen er niet een tot vlak bij Albany.


Dick en Els

Twee Wrens: links de Splendid Fairy Wren, in het midden de Superb Fairy Wren. Rechts de doodgewone Grey Wagtail. Overal in de bossen ten zuiden van Perth.

vogels46
Een Scarlet Robin uit het Karribos bij Cape Leeuwin. Daar zagen we ook de New Holland Honeyeater weer.

Dick en Els
Vlak bij Cape Bridgewater (waar we de orca's zagen) is ook een grote kolonie Australian Gannets (Australische Jan van Gent). Vanaf de klif kun je op de broedplek kijken.

vogels48
De Australische pelikaan kun je overal zien. Langs elk water waar vis in zwemt zie je ze. Ze jagen in groepen door een school vis naar een ondiep stuk te jagen. In Streaky Bay zagen we een vogel met open bek in de regen staan. Het beest had waarschijnlijk dorst.