Dick en ElsA$25.- per day!


Vijfentwintig Australische dollars per dag. Dat is ongeveer het gemiddelde bedrag dat we besteden op een normale doordeweekse dag aan eten en drinken en onderdak... voor twee personen. Met de huidige koers van ongeveer €0,60 = A$1.- komt dat neer op circa vijftien euro per dag. Wat heb je daar voor?


Australische supermarkten zien er van binnen net zo uit als de Nederlandse. En ook hier gelden dezelfde wetten. Sommige zijn goedkoop en andere duur. Sommige levensmiddelen moet je niet in een supermarkt kopen en andere juist weer wel en dan scheelt het ook nog op welke uren van de dag je inkoopt.


Vlees kopen we niet bij de slager maar in de grote supermarkten. Vooral rundvlees is er spotgoedkoop en wanneer we op het juiste moment van de dag inkopen (wanneer de 'reduced price for quick sale stickers' er op gaan) dan boffen we helemaal. Vreemd is dat varkensvlees hier bijna twee maal zo duur is als rundvlees. Dat geldt ook voor kip en lamsvlees. Dat kopen we dus niet.
Op melk en kaas na is alle zuivel uitgesproken duur. Daar passen we dus ook mee op: geen toetjes.
Goed brood (overal wordt Dr. Vogelbrood verkocht) is wel prijzig. Vier dollar per brood. Da's veel. Maar het alternatief (klef zoet casino) krijgen we niet weg. Dat is dus een luxekeuze.
Groente en fruit kopen we niet in een supermarkt. Daarvoor zijn de fruitwinkels langs de kant van de weg. Daar koop je doorgaans voor een fractie van de prijzen die in de supermarkten gerekend worden.
En voor wat de rest betreft (pasta, rijst, koffie, pindakaas, nutella)... sommige supermarkten (IGA, Woolworths en Bi-Lo) hebben van heel veel producten spotgoedkope 'eigen merk' varianten. Vooral Black & Gold van IGA is bij ons vaste keus.

Dick en Els We kamperen meestal een keer per drie dagen op een camping (en de andere twee dagen in het wild). Daar geven we dus ook nauwelijks geld aan uit. De prijs voor een nacht op een goede camping is ongeveer A$15.-, douches en gebruik van kook- en barbequefaciliteiten inbegrepen. Meestal heb je daarvoor ook je eigen picknicktafel en een mooie plek die zo groot is als een half voetbalveld. Spotgoedkoop dus in vergelijking met Nederland maar ook hier geldt: wanneer we ons geld niet uitgeven kunnen we langer reizen. Vandaar: één maal in de drie dagen. Wanneer je het dus een beetje uitkient is Australië niet duur.
Het dagelijks leven is zelfs zo goedkoop dat we er allebei over denken om van het tot nu toe uitgespaarde geld een nieuw paar fietsschoenen te gaan kopen. We hebben al iets op het oog: Blundstone's! Per paar kosten die slechts A$70.-.