Het vinden van een geschikte plek blijkt redelijk eenvoudig

Waar slapen we vannacht?


00260083

Iedere morgen staan we op en stellen we elkaar dezelfde vraag... waar slapen we vannacht? Niet alleen wij zo blijkt. Tijdens onze ontmoetingen onderweg met andere fietsers is dit een van de belangrijkste onderwerpen tot gesprek. Zo ook toen we in La Cruz (Costa Rica) Marco en Chantal de Wit tegen het lijf fietsten. Op hun weg van Alaska naar het zuiden, dwars door de Verenigde Staten, overnachtten ze regelmatig bij 'Servas'-hosts en WSL-leden. Wij deelden met hen onze ervaringen in de 'Casa's de Ciclistas' in Zuid Amerika en de gastvrijheid van de brandweer in Costa Rica. Gratis slapen... waar kan dat?


Tijdens het eerste deel van onze reis - van Nederland naar Timboektoe en terug - passeerden we zowel op onze heen- als terugreis door Tanger, Marokko. We hadden toen het grote geluk beide keren gasten te mogen zijn van Dave en Karen Strawman. Hun gastvrijheid bleek voor ons van onschatbare waarde. We konden hun adres als veilig 'poste-restante' adres gebruiken en er op de heenweg zaken achterlaten die we op de terugweg weer oppikten. Praktisch, veilig en bovendien héél erg leuk... beide keren bleven we er een week.

Om je op te geven als lid en voor meer informatie: http://www.wsl.com

Aan het begin van deze reis, op weg naar de Noordkaap, waren we te gast van Thorkild Nielsen in het Deense Vodskov. Thorkild bleek niet alleen lid van de WSL maar ook van SERVAS. Deze organisatie heeft niets met fietsen te maken maar wel van alles met gastvrijheid (Servas betekent in het esperanto zoiets als 'welkom' of 'gastvrijheid' - Yvonne van den Hork weet dat vast beter). Om van de gastvrijheid van de duizenden mensen op deze lijst gebruik te maken dien je lid te zijn. Informatie over hoe je dat kunt worden vind je op de website van Servas: http://www.servas.org

Alle informatie over deze lijst vind je op: http://www.e-ddws.com/bsa/CAC/cac.htm

In de zogenaamde 'Casas de Ciclistas' in Zuid- en Centraal Amerika vinden fietsers niet alleen een plek om te slapen maar ook bergen door andere fietsers achtergelaten informatie. Praktische informatie vooral. Routebeschrijvingen, de kwaliteit van wegen, adressen van goede fietsenmakers en (!) overnachtingsmogelijkheden.
Voor al diegenen die per fiets onderweg zijn in Zuid Amerika (of van plan zijn om dat binnenkort te gaan doen) volgen hier de belangrijkste van die adressen:

ALK15844_grootEric en Kelo Savard

O Higgins 178
Los Andes, Chile
Het Casa de Ciclistas ligt even buiten Los Andes aan de weg die naar de Christo Redentor leidt - de pas naar Mendoza, Argentinië. Eric en Kelo zijn zelf overdag niet thuis. Je kunt hen vinden in hun dierenartspraktijk O'Higgins 178.
Eenmaal in hun prachtige huis zul je versteld staan van het uitzicht, de gastvrijheid en ook over het enorme aantal fietsers dat hier in de laatste vijftien jaar gepasseerd is. Vier dikke gastenboeken vol met leuke verhalen en foto's van allerlei bekende (Frank van Rijn) en onbekende fietsers. Mappen vol informatie en... natuurlijk ook andere fietsers. Toen wij er waren ontmoetten we er Dagmar en Ruud (twee Nederlandse ligfietsers) en Stefan Rombouts uit België.

Cyclo Quiros

700m ten westen van de USA ambasade
Pavas, San José, Costa Rica

Manuel Quiros en zijn vriendin Monika ontvangen ook al een jaar of tien fietsers. Het adres is inmiddels zo bekend dat het zelfs in de Lonely Planet en Footprint vermeld staat. Het adres is perfect om er je fiets een grote beurt te laten geven en om nieuwe onderdelen te kopen (LX, XT, Campagnolo). Manuel kent bovendien vrijwel iedereen in Costa Rica die ook maar iets te maken heeft met outdoor activiteiten. Als toegift krijg je er prachtige verhalen over z'n avonturen in Parijs-Brest-Parijs, de Eco Challenge, Frontera-Frontera en over zijn doorsteek door de Darien Gap.

Luis Ramirez D'Angelo

Avenida Santa 347
Trujillo, Peru

Samen met dat van Eric Savard waarschijnlijk het belangrijkste adres voor fietsers in Zuid Amerika. Luis (Lucho) en zijn vrouw Aricelli hebben de gastvrijheid voor andere fietsers tot het hoofddoel in hun leven gemaakt. Hun woonkamer is fietsenmakerij, twee kamers in hun huis zijn permanent beschikbaar voor passanten en Lucho begeleidt iedereen die er weer vertrekt tot tenminste 50 kilometer buiten de stad. Behalve albums vol met tips, adressen, routebeschrijvingen en verhalen van anderen is het luisteren naar Lucho alleen al een reden om hier langs te gaan. Het verhaal over zijn Tour de France is kostelijk.

Florencio & Teodora Ramos

Calle Eucaliptus, esq. Sebastian (la panaderia)
Villa Venezuela
Potosi, Bolivia
Onvergetelijk! Florencio en Theodora wonen in een buitenwijk van Potosi, vlak bij de rotonde waar je de stad binnenkomt (vragen naar Villa Venezuela, je fiets omhoogduwen tot het eind van de straat en daar vragen naar 'la panaderia de familia Ramos).
Hun gastenkamer biedt uitzicht over de stad en Cerro Rico. De geur van het versgebakken brood heerlijk en hun gastvrijheid geweldig.

Benjamin Salinas

Salta 218
San Miguel de Tucuman , Argentina

In 1995 fietste Benjamin met een vriend van San Miguel de Tucuman via Buenos Aires naar Alaska. Vier jaar later kwamen ze in een bejaarde Ford Bronco terug. Onderweg genoten ze zoveel van de gastvrijheid van anderen dat Benjamin besloot hetzelfde terug doen voor iedereen die na hem kwam. We brachten er een onvergetelijke paar dagen door, luisterden naar z'n verhalen en raden iedere fietser die daar in de buurt komt aan om er langs te gaan.

Cesar Ortega (Perubike)

Pedro de Osma 560
Barrancho, Lima, Peru

Cesar Ortega runt een kleine rijwielwerkplaats in de wijk Barrancho (vlak bij Miraflores). Hij is niet altijd aanwezig dus lijkt het zinvol om hem ruim van tevoren per e-mail te contacten.
Dit 'Casa' is niet gratis maar wel de moeite waard.

Tenslotte twee adressen van Casas de Ciclistas in Quito, Ecuador. We hebben er zelf niet geslapen maar weten van anderen die dat wel deden dat de ontvanst er minstens zo gastvrij was als e lders.

Santiago Lara

6 de Diciembre y Gaspar de Villaroll
Quito, Ecuador
Santiago Lara heeft zelf twee jaar gefietst en heeft nu op het bovenstaande adres een fietsenmakerij. Behalve onderhoud kan hij ook grotere reparaties uitvoeren (en bijvoorbeeld een BOB-yak maken).

Familia Medrano Zurita

Calle Leonardo Murialdo y Ventura Aguilera
(passaje 1ra, Castellano 18)
Quito,Ecuador
Dagmar en Ruud sliepen hier aan het eind van hun Zuid-Amerika reis. Ze bleven er tien dagen. Dat zegt genoeg.

Deze informatie is lang niet compleet. Compleetheid is ook niet de bedoeling van dit artikel. De bedoeling van dit artikel is om medefietsers de weg te wijzen naar de WSL, SERVAS en CAC zodat zij, op hun weg door de wereld, diezelfde leuke ontmoetingen hebben als wij. Ontmoetingen met warme en gastvrije mensen die een kamer over hebben, een stukje vloer of een plekje in de tuin.
Het zou bovendien leuk zijn wanneer een paar van die lijsten als gevolg van dit artikel een paar adressen langer zouden worden.

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224