Dick en Els in wielersportklassieker

Dick en ElsBloed, zweet en tranen


Ergens heel veel moeite voor doen en daarvoor beloond worden... of niet. Daar draait het om in Bloed, Zweet en Tranen; een boek over winnen en verliezen in de wielersport. Over afzien, euforie en tragiek. Over wielerhelden van vandaag als Lance Armstrong en Allessandro Petacchi. Over helden van gisteren als Marco Pantani, Guiseppe Saronni, Jan Janssen en Herman van Springel. Over de helden van eergisteren, zoals Wim van Est, Jean Robic, Jacques Anquetil en Raymond Poulidor. Over wielerspelletjes, over vrouwen in de wielersport en over de jeugdherinneringen en fietsavonturen van de schrijver zelf.


Bloed Zweet en Tranen is een verhalenboek waarin de Tour de France als uitgangspunt is gekozen, maar dat veel verder voert dan de jaarlijkse 'Grande Boucle'. En van de ruim veertig verhalen in dit boek heeft namelijk als titel: Klein Verzet. Dat stuk gaat - hoe kan het ook anders - over Dick Verschuur en Els Schaap en hun initiatief om een jaar lang op de fiets door Nederland te trekken en daarmee fondsen te werven voor onderwijsprojecten voor kansarme kinderen.

Peter Schilthuizen (Dordrecht 1960 en in het dagelijks leven hoofdredacteur van het Weekblad het Kanaal in Nieuwerkerk aan den IJssel) tekende het verhaal van Dick en Els en passant op bij een toevallige ontmoeting bij wederzijdse vrienden en was zo getroffen door het enthousiasme dat hij (tot grote verrassing van de twee fietsers) besloot om het verhaal een mooie plek tegeven in zijn (alweer) derde bundel.
Wanneer u het boek viaStichting Klein Verzet bestelt betaalt u .17,25. Dat lijkt veel maar daarvoor krijgt u het gesigneerd thuisgestuurd . Bovendien gaat er van dat bedrag nog eens vier euro naar Stichting Klein Verzet. En dat is een mooie gedachte.

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224