Honderdduizend kilometer!


Dick en Els

Op de Great Northern Highway, ongeveer 33 kilometer ten zuiden van het plaatsje Warnum staan sinds de ochtend van maandag 25 september 2006 grote witte letters op het asfalt. Die letters markeren de plek waar Dick en Els met hun fietsen een ongedachte grens passeerden. Honderdduizend kilometer!
In  de acht jaar en vier maanden die ze daar voor nodig hadden versleten ze bijna vijftig banden, ruim twintig kettingen, een paar zadels en een volledige kampeeruitrusting. De fietsen, twee handgemaakte zwarte Vittorio randonneurs, zijn echter nog steeds dezelfde!

Honderdduizend kilometer op n fiets is natuurlijk al heel bijzonder. Zeker wanneer die fiets ook nog eens zwaar beladen is en er niet altijd mee op glad asfalt gereden wordt. Maar... tw fietsen!
In die ruim acht jaar zijn ze dwars door vijf continenten gereden. Over hoge en onverharde bergpassen. Door woestijnen. Over toendra's en savannes. Ze hebben een keer of tien gevlogen. Zijn in en uit treinen gegooid, op daken van bussen en vrachtwagens gesjord, op ossenkarren en een kamelenrug. Er is nog veel meer mee gebeurd waar we, uit respect, hier beter niet over schrijven. Ze hebben wat littekens, hier en daar, maar zijn nog goed genoeg voor nog eens honderdduizend kilometer.

En... (en dat mag ook best eens geschreven worden) ook de dragers gaan al honderdduizend kilometer mee! Dat zijn - natuurlijk - k Vittorio's!

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224