Dick en Els Corned Silverside


In de vleesschappen van de grote supermarkten (Woolworths, Coles, Safeway) zagen we tientallen grote stukken prachtig vlees liggen, ingeseald, met op het etiket de tekst Corned Silverside.
Wat was dat toch?
Nieuwsgierig geworden kochten we een stuk, maakten de verpakking open (prachtig vlees, maar wel erg nat), sneden er lappen van die we uitbundig kruidden en gooiden die op de barbeque.
We namen een hap... en spuwden dat meteen weer uit.

Corned Silverside bleek gepekeld rundvlees bedoeld voor de Sunday Roast. Want... op zondagmiddag eten de AustraliŽrs die niet naar het park gaan om te barbequen thuis hun roast. Een traditioneel Engelse gewoonte. Gekookt vlees met aardappelpuree en erwten.
Niet echt jammie jammie dus.

Het kan ook anders. Dit recept kregen we van Alison Alexander.

Wat heb je nodig?
  • 1.5kg Corned Silverside (doorgaans ťťn verpakking)
  • 10 hele kruidnagelen
  • 2 eetlepels marmelade (bvk cumquat!)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • De gerastpte schil van een halve sinaasappel

Hoe ga je te werk?
Week het stuk vlees in een emmer water om de ergste pekelsmaak te verwijderen. Ververs het water drie of vier keer en laat het telkens een uur intrekken. Droog het stuk vlees daarna goed af met keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 160?C, Druk de kruidnagels in het vlees en leg het in een braadslee. Braad het vlees gaar in 75 minuten (of 25 minuten per 500g).
Doe intussen alle andere ingrediŽnten in een kom en roer deze door elkaar.
Verwijder het vlees uit de oven en smeer de helft van het marmelademengsel over de bovenkant van het vlees.
Plaats het stuk vlees opnieuw in de oven en laat het tien minuten braden. Verwijder het vlees opnieuw, smeer het restant van het mengsel over het vlees en laat opnieuw tien minuten nagaren.
Warm of koud serveren met aardappelpuree en gestoomde gemengde groenten (erwten, brocolli, bleekselderij).

Corned Silverside is in Nederland niet te koop. Natuurlijk kun je, in plaats daarvan, de slager ook vragen om een sappig stuk rosbief van anderhalve kilo (whooooo!).
Dat kan.
Bedenk dan wel dat, hoewel dit recept een mooi inzicht in de traditionele Australische keuken geeft, het natuurlijk doodzonde is om een prachtig stuk vlees op bovenstaande manier te verkloten.