Ortlieb verrast Dick en Els met set waterdichte fietstassen

Dick en Els   Mario Dominicus, directeur Jacobsons Oegstgeest: "Een geweldig project!
Wij zorgen dat Klein Verzet het droog houdt!"

Hoe simpeler je de zaken houdt, hoe kleiner de kans op problemen. Basic is Best!
Als er één onderdeel is waarop die stelregel van toepassing is dan zijn het Ortlieb fietstassen! Waterdicht, een simpel en onfeilbaar ophangsysteem en gemaakt van onverslijtbaar basismateriaal. 'Handige' leukigheidjes, ritsen (die altijd kapotgaan), extra opgestikte vakken (meer gewicht) en span- en compressiebanden (nog meer extra gewicht) zitten er niet op. En dat is mooi want alles wat extra is, veroorzaakt extra kans op ellende.
Vierenhalf jaar hebben we er de halve wereld mee rondgefietst en, als we het toen nog niet waren dan zouden we het onderweg, vanwege onze Ortliebs, zeker geworden zijn: overtuigde volgers van het KISS-principle. Keep It Simple, Stupid!


Hoe simpel de tassen ook zijn, binnen het merk is er veel keuze. Er zijn twee verschillende soorten tassen (de 'Rollers' en de 'Packers') en elke soort is verkrijgbaar in twee soorten materiaal ('Classic' en 'Plus') die weer in verschillende kleuren geleverd kunnen worden. Voor een uitgebreide beschrijving kun je het beste de website van Ortlieb bezoeken.
Tijdens de voorbereiding van onze omdewereldfietsreis hebben wij indertijd gekozen voor de zgn. 'Plus' versie (die heette toen 'Light') en voor het type met de rolsluiting (simpeler!).
Die sets hebben we zes jaar gebruikt waarvan vierenhalf jaar continu. We zijn ermee door de Sahara gefietst, waar we merkten dat ze niet alleen water- maar ook stofdicht waren. In Zweden en Noorwegen fietsen we zonder problemen door een regenbui die drie weken duurde. We zijn er rivieren mee doorkruist en hebben ze door jungles gesleept. Elke dag gingen ze open en dicht... op de dragers en er weer af... na tientallen bus- en treinreizen, een paar vliegtrips... na valpartijen en gooi- en smijtwerk... na regen, sneeuw, vorst, modder, hittegolven, zandstormen. Na alles wat ze hebben moeten doorstaan waren de tassen toen we er in oktober 2003 mee terug in Holland kwamen nog prima in orde.
Tegen het einde van onze reis hebben we een paar gespen moeten vervangen (heel simpel) en in een paar tassen zaten een of twee piepkleine slijtgaatjes.
Maar verder niets.
Helemaal niets.
En dus zouden we deze zelfde tassen ook weer tijdens onze reis door Nederland gaan gebruiken... zonder problemen.

Het liep anders: de importeur van Ortlieb, de firma Jacobsons, kreeg lucht van ons nieuwe initiatief en verraste ons letterlijk en figuurlijk met twee nieuwe sets in dezelfde frisse kleuren als het logo van Stichting Klein Verzet. Bij wijze van hoge uitzondering want het Oegstgeestse bedrijf heeft een duidelijke stelling waar het sponsoring beftreft: geen!
Op de voordragers hebben we Frontrollers, aan de achterdragers hangen Backrollers, daarop ligt een Rack-Pack en aan het stuur allebei een Ultimate III stuurtas. Els draagt daarin de apotheek. Bij Dick zit er een camera-insert in. In de fietskar ligt een enorme Rack-Pack XL. Daarin zit de beamer, de laptop, promotiemateriaal en de cd-roms. Alles wordt prima beschermd tegen alles wat in Nederland uit de lucht kan vallen. En we moeten beamen... het staat geweldig, al die verschillende kleuren!

De oude sets? Die zijn bij opbod verkocht en gaan nieuwe avonturen tegemoet. De opbrengst van de veiling hebben we - hoe kan het ook anders - gestort op de bankrekening van Stichting Klein Verzet.

Dick en ElsOrtlieb fietstassen zijn te koop (of te bestellen) bij elke goede rijwielhandel. Voor de dichtstbijzijnde dealer bij u in de buurt kunt u contact opnemen met de firma Jacobsons.

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224