Breed assortimentis de kracht van Bever Zwerfsport

Dick en Els Een beest met hoge aaibaarheidsfactor: de Bever. En het beestje zou ook leuk zijn voor een stripverhaal. In het hoge noorden van Canada verzonnen directeur Fred van Olphen, zijn vrouw en een paar vrienden de naam voor wat later een successtory zou worden.

Ruim 25 jaar geleden is het allemaal begonnen in een winkeltje (de eerste Beverburcht) in het centrum van Den Haag. Bever Zwerfsport heeft nu vestigingen door het hele land en diverse Women's Outdoor World (WouW) winkels.
"Ik ging geregeld op expedities naar Spitsbergen. Mijn hobby is natuurfotografie. Ik sleepte van alles mee. Je kan je wel voorstellen hoe zwaar die rugzak was. Ik was constant op zoek naar lichter", vertelt Fred van Olphen. Deze ervaringen uit de praktijk brachten hem op het idee om een winkel te beginnen in lichtgewicht produkten voor de zwerfsporter. Altijd op zoek naar lichtgewicht produkten. Maar wat minstens zo belangrijk is voor Bever Zwerfsport is dat het bedrijf een goede kwaliteit wil leveren voor een zo laag mogelijke aanvangsprijs. "Ik blijf ervoor knokken om de zwerfsport (zo noem ik het liever, want buitensport, daar valt ook voetbal onder) bereikbaar te houden voor mensen met een kleine beurs. Het moet geen elitesport worden", legt Van Olphen uit. Dat betekent ook pionieren? "Ja, ik ging en ga veel naar beurzen en kocht dingen in die nog niet in Nederland te verkrijgen waren. Bever was een pioneer met nieuwe merken zoals The North Face, Lowe Alpine en Therm-a-Rest. En we hadden de eerste Jungle Oil, de perfecte muggenolie. Bever was een soort opleidingsinstituut voor de branche."

Van een zaak in Den Haag tot 26 vestigingen in Nederland en BelgiŽ met ruim 300 personeelsleden. Wat is de kracht van de onderneming? Van Olphen: "Het brede assortiment is de kracht van Bever Zwerfsport. Daarnaast hebben we een eigen gezicht: de winkelinrichting, het assortiment en de produkten met een lange levensduur." In de tijd dat Fred van Olphen zijn imperium opbouwde, steeg de vraag naar lichtgewicht outdoorprodukten sterk. Steeds meer mensen maken verre reizen. Bever Zwerfsport lifte mee met die enorme vraag van de consument naar outdoorprodukten. Bever streeft naar een landelijke dekking. Door hard werken zijn er in tien provincies vestigingen te vinden. De laatste vijf jaar is het aantal filialen verdubbeld. En met de opening van het nieuwe vlaggenschip in The Globe, het grootste outdoorcentrum van Europa, is het harde werken beloond. "Het is een hele mooie winkel in een prachtig concept met veel toegevoegde waarde met veel emotie", vertelt Van Olphen. Het idee voor The Globe komt overigens ook uit de koker van Fred van Olphen. In het oude verdeel- en distributiecentrum van de PTT aan het Hollands Spoor in Den Haag kon hij zijn concept tot uitvoering brengen: 6000 m2 outdoor. Naast de nieuwe Beverwinkel is er een indoorijsklimwand van veertien meter hoog (wereldprimeur!), een klimhal, een duikschool met duikbassin, een fietsenwinkel en een reisbureau. Of de inspiratie voor dit unieke concept ook uit de natuur komt? Vast en zeker, ondanks zijn enorm drukke bestaan is Fred van Olphen, natuurmens in hart en nieren, regelmatig te vinden op de meest afgelegen plekken zoals de Noord- en Zuidpool, om zich te wijden aan zijn grootste hobby, de natuurfotografie.

Bever vestigingen zijn er in:
Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Antwerpen/Merksem(B) Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Steenwijk, Tilburg, Utrecht, Zoetermeer

Women' Outdoor World vindt u in:
Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam

Meer informatie over de sponsorrelatie tussen Bever Zwerfsport en Dick en Els vindt u op de website van Stichting Klein Verzet.
Meer over Bever Zwerfsport vindt u hier.

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224