Lima, PE - Quito, EC

Datum:
Afstand:
Totaal:
06-10-2001 - 15-11-2001
1598 km
23671 km

Dick en Els

Zestienhonderd kilometer deze maand. Geen lekke banden en een aardig record op 22 oktober. Op het traject tussen Riobamba en Quito zaten bovendien nog een paar aardige bultjes. Tot drie maal toe moesten we van 2400 naar 3800 meter.
Voor wat de andere cijfers betreft... sinds we in Ecuador zijn betalen we alles in Amerikaanse dollars. Twee jaar geleden heeft men hier besloten om de Sucre als betaalmiddel af te schaffen en over te gaan op de Amerikaanse dollar. Ongeveer net zo als men in 1984 in ArgentiniŰ heeft gedaan zij het dat in dat land de Peso 'gekoppeld' is aan de dollar.
Ecuador heeft dus geen eigen papiergeld meer... het zijn gewone dollars. Muntgeld bestaat nog wel... nuevo centavos. Deze munten hebben hetzelfde formaat als het Amerikaanse muntgeld en dus komen we dagelijks dollarmuntjes in onze portemonee tegen.
Het leven in Ecuador is overigens duurder dan in Peru (wat weer duurder was dan in Bolivia). Broodjes kosten 5 centavos per stuk, een maaltijd (soep en segundo) een dollar en een kamer in de F-klasse ongeveer 6 (hoewel we in Quito voor 1.80US$ slapen).
We hebben in Quito - met het oog op de 24.000 hoogtemeters in Colombia) een andere set tandwielen gemonteerd. Vˇˇr 24 i.p.v. 26 en achter 34 i.p.v. 30. wat dat voor gevolg heeft per volledige pedaalslag is af te lezen in het staatje hieronder (tanden vˇˇr ¸ tanden achter x wielomtrek in cm = afgelegde afstand per pedaalslag in cm).
De mooiste cijfers van deze maand? Ecuador-Uruguay: 1-1. íSi se puede!