Datum:
Afstand:
Totaal:
02-06-2001 - 04-07-2001
1181 km
19436 km

Dick en Els

Op 8 juni fietsten we, ergens tussen El Dorado en Navirai, over de Steenbokskeerkring. Van de vijf belangrijke paralelle lijnen op de wereldbol was dit de derde die we per fiets passeerden. De Kreeftskeerkring bij Ad Dakhla in de Marokkaanse Sahara, de Noordpoolcirkel bij Rovaniemi in Finland en nu deze. In deze categorie 'doelen' rest ons nu alleen nog de Evenaar omdat de zuidpoolcirkel alleen overvaren kan worden (is dat zo?).
Nog geen twaalfhonderd kilometer deze maand. Niet echt veel. Dat komt omdat we nogal wat dagen geluierd hebben. Eerst negen dagen in Foz do Iguacu en daarna nog eens een week bij Albert en Ria Remijn in Bonito vanwege slecht weer. We willen echt wel fietsen maar soms zijn er omstandigheden waardoor we gewoon niet verder kunnen.

Voor wat de lekke banden betreft is er minder goed nieuws. We zijn de tel kwijt! Sinds we overgestapt zijn van Continental Top Touring op Schwalbe Marathon XR 47mm is het mis. Hoewel ze heel comfortabel rijden op 'slecht' wegdek hebben we er wat problemen mee. Sinds ons vertrek uit Santiago de Chile, ongeveer 4500 kilometer geleden heb ik (Dick) nu 13 (dertien) lekke banden gehad. Els niet ťťntje. Omdat mijn banden dertig kilo meer moeten dragen dan die van Els lijkt dat gewicht de enige verklaring voor het ongemak. Ook lijkt het er voor wat de slijtage aan het loopvlak betreft op dat we er geen 13.000 km mee gaan rijden. 8.000 hooguit.

Voor diegenen die ervaring hebben met Schwalbe Marathon XR 47mm hebben we een vraag. Welk gewicht draagt de band (fietser + fiets + bagage), welke binnenbanden gebruiken jullie en hoe hard pompen jullie die op? Bij ons zitten er ook Schwalbes in (28-47mm) en die blazen we op tot 4,5 atm.
En dan is er nog het financiŽle nieuws. Hoewel logies en verblijfkosten in BraziliŽ een fractie zijn van de Argentijnse en de kwaliteit stukken hoger hebben we een behoorlijke tegenvaller moeten verwerken... een nieuwe camera in het smokkelaarsparadijs Ciudad del Este (Paraguay). Kosten: vijfhonderd Amerikaanse dollars voor een doodgewone Nikon FM2. De laatste cijfers zijn de kijkcijfers van de Fietskoerier... bijna vijfhonderd per maand! Dat zijn er ongeveer vierhonderd meer dan verwacht. Eind van deze of begin volgende maand verwachten we de vijfduizendste bezoeker... die wint een fiets!