Fout
  • XML Parsing Error at 1:3176. Error 9: Invalid character

Corumba, BR - La Paz, BO

Datum:
Afstand:
Totaal:
05-07-2001 - 22-08-2001
988 km
20424 km

Dick en Els

Duizend kilometer in Bolivië. Achthondervijftig kilometer hooggebergte en Altiplano tussen Uyuni en El Alto. Zeven passen boven 4000 meter, allemaal zonder naam, met als (voorlopig) record een pas van 4402 meter. Op 7 augustus passeerden we, ergens op weg tussen Potosi en Oruro de 20.000 kilometer grens. Een mijlpaal voor Rucio en Rocinante.
Afstandsrecords zaten er deze maand niet in en op het 'lekke-bandenfront' is het ook rustig geweest. We hebben wel een kouderecord gebroken. Bij Pulacayo, een gehucht viifentwintig kilometer ten noorden van Uyuni (waar ooit Butch Cassidy en de Sundance Kid een trein beroofden) kampeerden we op 4100 meter hoogte.

's Nachts daalde de temperatuur er tot -17°C! In onze Birdland tent en -slaapzak heerlijk warm maar behoorlijk koud wanneer je er uit moet om te pissen.
Ons lijstje hiernaast ziet er een beetje vreemd uit. Veel 'nullen'. In Samaipata waren we allebei ziek. Buikgriep en dunne poep. Daarna - slecht eten en zware omstandigheden - een langzaam herstel.
De dagen met afstanden rond de 30km vallen ook op. Op die dagen (in het hooggebergte) bleek ons verzet van 26x30 te groot voor de lange en steile beklimmingen. Op die hoogte telt alles dubbel. Veel hebben we lopend en duwend moeten afleggen. Voor Colombia (vijf weken en 24000 hoogtemeters) laten we in november een nieuw verzet monteren... 24x32!
Voor onze portemonnee is Bolivië een zegen. Voor vijftien gulden per dag kun je er eten en slapen. Andere levensbehoeften zijn er weer behoorlijk prijzig... zo zagen we in El Alto voor een bordeel een bord staan met de volgende tekst: 'Hoy Niņa Russia, 150 Bs./hora'. Zoiets als: 'heden erwtensoep, f3,75'.