Comodoro Rivadavia, AR - Ushuaia, AR

Datum:
Afstand:
Totaal:
20-12-2000 - 13-01-2001
1226 km
13405 km

Dick en Els

Ushuaia, 68°15'W 54°50'Z. Op 11 januari 2001, om één uur 's middags waren we een uur lang de twee meest zuidelijke fietsers ter wereld! Mooie getallen. Nog meer mooie getallen: Op 6 januari fietsten we 144 kilometer, een record voor deze reis. En op 30 december, op weg van Güer Aiken naar Rio Gallegos hadden we 30 kilometer lang de verschrikkelijke Patagonische wind in de rug. In minder dan 50 minuten fietsten we 31 kilometer... met een topsnelheid van 48km/u... op een vlakke weg! Zo'n snelheid bereikten we eerderalleen tijdens afdalingen.
1200 kilometer in ruim drie weken is niet echt veel. Maar ook nu hebben we veel dagen moeten wachten tot de wind minder werd.
Op het laatste stuk, vanaf Cmte. Piedrabuena naar Tierra del Fuego was het weer redelijk stabiel. 's Ochtends heel vroeg en in de avonduren was er minder wind. Daar maakten we gebruik van. Om 03:45 uur 's ochtends opstaan... zo snel mogelijk gaan fietsen, tot de wind te sterk werd en daarna wachten tot het eind van de middag om dan nog een stuk te doen. Dat werkte uitstekend!
Het prijspijl voor onze dagelijkse levensbehoeften is in het zuiden van Patagonië en Tierra del Fuego veel hoger dan in de rest van het land. Hier ga je niet naar toe voor een goedkope vakantie.
De prijzen zijn ongeveer gelijk aan die in het noorden van Noorwegen. Acht gulden voor een pak chocolademelk... zeven gulden voor een liter dunne yoghurt... kleine blikjes groenten voor vijf gulden.
Een kilo rijst voor zes gulden. In Ushuaia zijn nauwelijks verse groenten verkrijgbaar. Diarolletjes... $19.50! Gelukkig lagen er op het postkantoor twee pakjes met daarin 18 Hollands geprijsde rolletjes (f9,-). We kunnen weer schieten!
Omdat we vanwege de wind niet zo vaak kunnen kamperen leven we duur. Als we geluk hebben kunnen we bij een familie slapen. Op andere dagen is het een hostal. Met heel veel moeite houden we het rond tachtig à negentig gulden per dag.