Fout
  • XML Parsing Error at 1:3176. Error 9: Invalid character

Storuman, S - Nordkapp, N

Datum:
Afstand:
Totaal:
27-06-2000 - 19-07-2000
1623 km
4000 km

Dick en Els

De afstand van Katwijk aan Zee naar Land's End in Cornwall (via Oostende) is precies 1000km. Nagemeten in de herfst van 1997. De afstand van Katwijk aan Zee naar de Noordkaap is op de kop af 4000 kilometer. Dat wil zeggen... wanneer je via Zwolle en de Lofoten rijdt. We hebben het nu zelf nagemeten en het klopt precies. 4000km!
Van het lekke bandenfront is er geen nieuws. Nog niet éen gaatje. Maar we hebben wel de eerste pech onderweg gehad: de standaard van Els heeft het begeven en er is helaas ook een buitenband gesneuveld. En dat hadden we eigenlijk kunnen weten... net als op onze vorige reis maken we ook nu voor het Europese gedeelte gebruik van Continental Top Touring 2000 banden; in de breedte 32mm.

En net als de vorige keer scheuren deze ook nu op de hieldraad af. Dat merk je wanneer je ineens op een 'kwispelende' fiets rijdt. 28" banden zijn steeds moeilijker te krijgen buiten Nederland maar we hebben in Bodø een nieuwe band kunnen vinden: Panaracer 732. Volgens de verkoper vele malen beter dan Conti TT 2000. We wachten af.
O ja... Bij Els speling op het balhoofd verholpen.

Qua geld is de situatie hopeloos. Hoe die Noren rondkomen is ons een raadsel. Komkommers zijn hier zo duur dat je alleen maar halve kunt kopen. Net als Chinese kool, ook daarvan verkoopt men halve exemplaren (18 Nkr voor een half kooltje). Verse groente en fruit kunnen we ons niet veroorloven. In Alta kregen we een moment van bezorgdheid... of we wel voldoende vitamines binnen kregen en hebben we twee sinaasappels gekocht... 49 Nkr per kilo. Voor een gewoon sinaasappeltje... niks bijzonders. Voor een ordinair (Kneipp) brood betalen we 23Nkr. Maar wanneer we 's morgens vroeg in de supermarkt komen dan kunnen we datzelfde brood (van de vorige dag) kopen voor 9Nkr. Dat scheelt... en je proeft geen graantje verschil. Alcohol is zo duur dat we deze maand allebei één glas bier gedronken hebben (39Nkr per glas) om de eerste 2500km te vieren. We denken nu dat 'we er af zijn'. De enige luxe die we ons budgettair kunnen permitteren is een dagelijkse 'Snickers', halverwege de middag. Die kosten hier 14Nkr. Dan krijg je wel het 'king-size model' maar het blijft elachelijk! Hier in het Koeweit van Europa is alles peperduur. Behalve water... dat drinken we hier rechtstreeks uit de meren en riviertjes.
O ja... 4 Noorse kronen voor een gulden.