Schwalbe Marathon XR buitenbanden

Hoeveel lekke banden hebben jullie tot nu toe eigenlijk gehad?
Hoeveel?
Geen flauw idee, maar in ieder geval minder vaak dan het aantal keren dat deze vraag in de voorbije jaren aan ons gesteld is.
Vorige maand hadden we in de Texaanse woestijn tussen El Paso en Junction een onverwachte topdag. Omdat we op die bewuste dag 's ochtends, in de gloeiende hitte, over een stuk weg reden waarop vlijmscherpe doorns lagen mocht ik negen (9!) lekken plakken.
Negen lekken op één ochtend.
Dick en Els

Toen ik vloekend een patch over het negende lek plakte en bezorgd naar de horizon keek (en de naar de laatste vier plakkers in het Simson doosje) dacht ik na over onze banden.
Dat er (behalve over het feit dat Els nog steeds geen band kan plakken en ik dus altijd degene met de vuile handen ben) eigenlijk geen enkele reden was om te klagen.
Want we zijn ontzettend tevreden over onze banden.
Na drieënhalf jaar en ruim vijfenvijftigduizend kilometer fietsen zijn we er van overtuigd dat we eindelijk de banden gevonden hebben die het best bestand zijn tegen 'onze manier van fietsen'.
We zweren bij Schwalbe Marathon XR's van 47 mm breed en Schwalbe binnenbanden van 50mm breed.
Inmiddels fietsen we ruim elfduizend kilometer met de set die er nu om ligt en het ziet er naar uit dat we er nog wel vier à vijfduizend meer mee zullen halen. Van die elfduizend kilometers zijn er overigens ruim drieduizend onverhard gefietst. Niet op zand maar op gravel en steenslag.
Om de levensduur van onze banden te verlengen en ervoor te zorgen dat alle vier de banden ongeveer op hetzelfde moment versleten zijn passen we de 'wisseltruc' toe. Na ongeveer 2500 kilometer ruilen we 'kruislings' van banden. De band die het meest te verduren heeft en dus het hardst slijt is de achterband van Dick. Die wisselt van positie met de band die het minst slijt - de voorband van Els. Hetzelfde doen we met de andere twee banden. Uiteindelijk zitten er - na vijftienduizend kilometers - vier tot op de draad versleten banden om de velgen die we - met een gerust hart - verwisselen voor vier nieuwe.
Schwalbe Marathon XR is verkrijgbaar in de velgmaten 26' en 28', in diverse breedtes van 32 tot 47mm en behalve met een stalen hieldraad is ieder type ook verkrijgbaar met een Kevlar hieldraad - dus vouwbaar. De bijpassende binnenbanden zijn verkrijgbaar met zowel Presta- als Schraderventiel en worden geleverd met een reuzehandige spanningmeter. Nooit meer gissen of een band nu wel of niet op spanning is... meten is weten!

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224