Ortlieb waterdichte fietstassen

Dick en Els

Bij de aanschaf van de grotere stukken in onze uitrusting hebben we indertijd een stelregel aangehouden om de keuze tussen verschillende mogelijkheden te vereenvoudigen. Hoe simpeler je de zaken houdt, hoe kleiner de kans op problemen. Basic is Best!
Als er één onderdeel is waarop die stelregel van toepassing is dan zijn het onze fietstassen... Ortlieb! Waterdicht, een simpel en onfeilbaar ophangsysteem en gemaakt van onverslijtbaar basismateriaal. 'Handige' leukigheidjes, ritsen (die altijd kapotgaan), extra opgestikte vakken (meer gewicht) en span- en compressiebanden (nog meer extra gewicht) zitten er niet op. Alles wat extra is, veroorzaakt extra kans op ellende.
Als we het toen nog niet waren dan zouden we het onderweg, vanwege onze Ortliebs, zeker geworden zijn: overtuigde volgers van het KISS-principle. Keep It Simple, Stupid!


Inmiddels hebben we ze al weer zes jaar, onze Ortlieb tassen. En hoewel een paar exemplaren nog maar 99% waterdicht zijn blijven al onze spulletjes (zelfs in de zwaarste regenbuien) nog steeds helemaal droog. Na zes jaar superintensief gebruik... elke dag open en dicht... op de dragers en er weer af... na tientallen bus- en treinreizen, een paar vliegtrips... na valpartijen en gooi- en smijtwerk... na regen, sneeuw, vorst, modder, hittegolven, zandstormen. Na alles wat ze hebben moeten doorstaan zijn alle tassen nog tiptop.
Recentelijk hebben we een paar gespen moeten vervangen (heel simpel).
In een paar tassen zitten een of twee piepkleine gaatjes.
Maar verder niets.
Helemaal niets.
Onverslijtbaar!
Zelfs binnen Ortlieb is er heel veel keuze. Er zijn twee verschillende soorten tassen (de 'Rollers' en de 'Packers') en elke soort is verkrijgbaar in twee soorten materiaal ('Classic' en 'Plus'). Voor een uitgebreide beschrijving kun je het beste hun website bezoeken. Wij hebben indertijd gekozen voor de zgn. 'Plus' versie (die heette toen 'Light') en voor het type met de rolsluiting (simpeler!). Op de voordragers hebben we Frontrollers, aan de achterdragers hangen Backrollers, daarop ligt een Rack-Pack (waar de Nederlandse vlag op geschilderd is) en aan het stuur allebei een Ultimate I stuurtas. Els draagt daarin de apotheek. Bij Dick zit er een camera-insert in.

Eerder schreef Els in deze rubriek al heel lovend over een ander Ortlieb product... het multifunctionele wasteiltje dat ze inmiddels ook al weer zes jaar gebruikt. Daaruit zou je kunnen opmaken dat we ofwel door de firma betaald worden om deze rubriek te vullen of dat alle Ortlieb producten slim ontworpen en onverslijtbaar zouden zijn.
Dat is helaas niet zo.
Niet alles van Ortlieb is OK. De blauwe waterzakken uit hun assortiment geven na een paar keer gebruik een nare zeepsmaak af en zijn daarna alleen nog maar voor het transport van waswater.
De transparante kaarthouder die aanvankelijk bij de Ultimate I en II stuurtassen geleverd werd was niet bestand tegen zonlicht en werd na een paar zonnige dagen bruingeel en ondoorzichtig. Losse kaarthouders kostten toen ongeveer 20 Euro(!). Het nieuwe model wordt minder snel geel. Helaas is het zo beroerd in elkaar genaaid dat de levensduur nog korter is. Prutswerk!
Tip: Je kunt je fietskaart ook in een plastic ZipLoc™ zak vouwen en die met twee elastieken op je tas bevestigen (zie foto). Voor een paar Euro heb je er 50. Daar doe je jaaaaaaren mee!

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224