Onze personal digital assistent: Psion 5MX

Hoe krijgen jullie het toch iedere maand weer voor elkaar om die Fietskoerier te produceren? Al die tekst... al die informatie...
het beantwoorden van die brieven... hoe doen jullie dat toch?

Hoe?

Gewoon door er dagelijks gewoon een poosje de tijd voor te nemen. Discipline dus. Maar die hele Fietskoerier zouden we nooit kunnen maken wanneer we niet de beschikking hadden over twee onmisbare stuk ken in onze uitrusting.... onze PDA's.
Dick en Els

Behalve een fiets hebben we ook allebei een PDA, een Personal Digital Assistant, zoals een kleine handcomputer tegenwoordig genoemd wordt. In ons geval is dat een Psion Series 5mx.
Is zoiets onmisbaar?
Voor het maken van een lange fietstocht natuurlijk niet... daarvoor heb je een goeie fiets nodig... en tijd. Maar wanneer je tijdens dat fietsen ook nog met het achterland wilt communiceren, een logboek en kasboek wilt bijhouden, de adressen en telefoonnummers van je nieuwe vrienden wilt noteren... dan moet je schrijven en in dat schrijven heb je de keuze tussen schrijven met de hand of op een toetsenbord.

Wij kozen voor het laatste.
Een Tekstverwerker met spellingchecker, een Spreadsheet, een Adressenbestand, een Agenda, een E-mail programma, een calculator, een notitieboek, Database, Wereldtijden en zelfs een dicteer-recorder.
Wat doen we er mee?
In de eerste plaats: schrijven! Niet alleen onze dagboeken maar de hele Fietskoerier wordt ermee geproduceerd. Daarnaast besparen we ons een hoop geld door onze e-mails erop te schrijven.
Hoe?
We gaan een internetcafe binnen, zoeken een computer met een seriele 9-pins poort, laden de software in en sluiten de Psion aan. Dan verzamelen we de e-mails en sturen die als een Word-file door via een kabeltje naar de Psion.
We rekenen af... pinda's.
Vervolgens lezen we de mails op onze kleine vriendjes en beantwoorden we die op ons gemak, wanneer we tijd hebben.
In het volgende internetcafe sluiten we weer aan, zenden de antwoorden terug en laden nieuwe mail in. Heel efficient dus.
Een ander voordeel is dat we onze dagboeken digitaal hebben en deze gewoon onderweg bij kunnen werken. Dat hoeft dus niet meer wanneer we straks thuis zijn.
Een ander voordeel is dat de Psion hetzelfde soort geheugen gebruikt als onze digitale camera, Compact Flash II kaartjes, en dat we op die manier erg flexibel zijn in de opslag van foto's.
De Spreadsheet-functie gebruiken we voor het bijhouden van de cijferlijstjes en het maken van een planning.
De infrarood communicatie maakt het mogelijk om bestanden tussen onze twee Psions te verzenden en te kopieren. Op twee AA batterijen kun je veertig uur werken.

Zijn er nadelen?
Veel minder dan ten opzichte van het gebruik van pen, potlood en papier. Een belangrijke toch wel: je moet 'm niet laten vallen. Dan is tie kapot!