Onze onverslijtbare fietskettingen

Tussen onze benen en het achterwiel zit een ketting. De onmisbare schakeling tussen ons en de weg.
Iedere ketting bestaat uit bijna duizend onderdelen die allemaal ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en zonder schroeven of boutjes in elkaar passen. Bijna duizend pennetjes, ringetjes en plaatjes.
En dat beweegt de hele dag.
Dick en Els

Weinig mensen realiseren zich hoeveel kracht er tijdens het fietsen op zoŽn ketting staat en ook niet dat een ketting - wanneer hij niet goed onderhouden wordt - heel snel slijt. Een versleten ketting tast de tandwielen aan en voor je het weet sta je, ergens op een zaterdagmiddag, langs de kant van de weg met een probleem.
Dat hoeft niet.
Wanneer je een ketting goed onderhoudt kun je er vier keer langer mee doen dan op de verpakking staat aangegeven.
Hoe?
Voor elke fiets hebben we twee kettingen bij ons. Eentje op de fiets en eentje (ingevet) inderin de fietstas. Na elke duizend kilometer nemen we de ketting van de fiets en draaien we hem om. Na tweeduizend kilometer verwisselen we de ketting voor degene die in de tas zit, en ook die draaien we na duizend kilometer om. Dan... na ongeveer vierduizend kilometer dus... is het tijd voor een grote beurt.
De twee kleinste kettingbladen voor hebben de minste tanden en slijten dus ook het snelst. Bovendien gebruiken we die bladen veel meer dan het grootste en komt er (door het klimmen) veel meer kracht op te staan. Dus... draaien we ze om zodat de andere (ongebruikte) kant van de tanden nu vierduizend kilometer kan sluiten.
Daarna beginnen we weer van voor af aan.
Op deze manier doen we zestienduizend kilometer met twee kettingen (dus achtduizend per ketting).

Het beste middel om een ketting mee te smeren?
Motyl kettingspray. Verkrijgbaar in elke redelijke motorzaak. Het spul komt in een spuitbus en is fluorgroen van kleur. Niet goedkoop.

Een ketting schoonmaken?
Neem een petfles en vul deze voor een kwart met benzine. Laat de ketting erin zakken, schroef de dop er op en schudden! Met een oude spaak vis je de ketting er weer uit. Vuile benzine afgeven bij een garage.

Hoe bepaal je de juiste lengte van een ketting?
Leg hem om het grootste voorblad en het grootste achterblad, zonder deze door de achterderailleur te voeren. Daar waar de einden bij elkaar komen voeg je twee schakeltjes toe en klaar is Kees! Nooi meer raden of gokken!

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224