Ons fornuis: MSR Dragonfly

Dick en Els

Voor wat branders betreft hebben we in de afgelopen twintig jaar een behoorlijke ervaring opgedaan. Door schade en schande zijn we wijs geworden. Op een plank in onze schuur - thuis in Nederland - staat een kartonnen doos met afgedankte kampeerspullen waarin nog zeker een stuk of zes verschillende modellen stof liggen te vergaren. Als er iemand is die er interesse in heeft... ze zijn gratis op te halen. Sinds bijna drie jaar koken we op een MSR Dragonfly en sindsdien zijn we van een hoop problemen verlost.

Toegegeven... het was even schrikken toen we het prijskaartje zagen (voor een vierpits inbouwgasfornuis met grill betaal je minder). We hebben het apparaatje naar alle kanten gedraaid en ons afgevraagd waar of nu dat verborgen vernuft zat waar we zo ontzettend veel geld moesten neerleggen. Maar uiteindelijk hebben we zuchtend de knip getrokken en zijn zwijgend naar huis gefietst.
We kunnen ons daarna het moment nog herinneren dat we er voor de eerste keer op kookten. Het geluid van een opstijgende straaljager kenden we maar al te goed van collega kampeerders, die meestal op een veilige afstand stonden. Maar op dat moment, zo op veertig centimeter, was dat andere koek. Het kostte ons nogal wat moeite om de herrie van ons fornuisje te overschreeuwen. Schor lagen we die avond in onze slaapzak... denkend aan het zachte gesnor van een Tanglia spiritusbrander.
Maar... alles went.
Gelukkig maar.
Want sinds die eerste avond is de relatie tussen ons en onze MSR alleen maar verbeterd. In al die tijd is er geen ochtend geweest zonder een mok koffie en geen avond zonder een warme maaltijd.
Wat maakt de Dragonfly nu zo anders dan de andere benzinebranders?
Het is de enige allesbrander waarvan de vlam regelbaar is en waarmee je dus daadwerkelijk kunt KOKEN in plaats van er iets mee op te warmen. Je kunt er stoofvlees op laten sudderen en pannekoeken op bakken (probeer dat maar 'ns op een Whisperlite of een XGK).
Bovendien lust het apparaat vrijwel alle soorten brandstof. Zelfs met de meest vervuilde Boliviaanse en Peruaanse benzine hebben we geen echte problemen gehad. De brandstof die het mooist brandt is Coleman Fuel. Dat is helaas niet overal te krijgen en wanneer je het vindt zit het meestal in een blik van vier liter. Als mooi alternatief kun je gezuiverde of te wel wasbezine gebruiken. In veel landen is dat te verkrijgen bij bouwmarkten en schildersbedrijven, waar het heel wat goedkoper is dan bij de drogist. Ongelode benzine is overal te koop maar de kwaliteit verschilt nog al. Bovendien is het octaangehalte niet altijd een garantie voor kwaliteit. Wanneer er geen loodvrij te koop is kun je altijd nog op gewone benzine overgaan of (na het verwisselen van de Jet) zelfs op petroleum. Dat stinkt wel wat meer maar warm eten is ook belangrijk.
Een ander groot voordeel van de Dragonfly is dat er levenslange garantie op zit (op alle MSR producten!). Voor de doorsnee kampeerder is dat geen punt. Kampeerders die er elk jaar een paar weken op uit trekken en dat twintig jaar doen verslijten geen Dragonfly. Maar wanneer je er drie jaar lang elke dag op kookt ligt dat anders. Dan ben je blij wanneer je met je kleine mankementje naar de outdoorwinkel stapt en daar - zonder dat je iets uit hoeft te leggen - tot je eigen stomme verbazing een fonkelnieuwe brander krijgt.
Dat zal - zo denken we - wel de verklaring zijn voor de hoge aanschafprijs.

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224