Katadyn Combi Plus waterfilter

Dick en Els

Een kristalheldere bergstroom of het water uit een meer kan er nog zo drinkbaar uitzien (en zelfs prima smaken). Toch bevat dat water gewoonlijk micro-organismen waar je behoorlijk dun van kan gaan poepen. Niet alleen dat... wanneer het water serieus verontreinigd is met bijvoorbeeld protozoa, bacteria en virussen - dan kun je daar zo ziek van worden dat je een poosje niet kunt fietsen. Gelukkig zijn er waterfilters die helpen om verontreinigd water weer drinkbaar te maken. Ons filter is inmiddels een vertrouwd onderdeel van onze uitrusting.

Sinds het begin van onze fietsreizen, nu zes jaar geleden, gebruiken we het Katadyn Combi Filter. Het is iets groter dan de filters die de meeste kampeerders gebruiken, ie ts zwaarder ook (en helaas ook een stuk duurder). Indertijd hebben we dit filter gekocht omdat het goed zou zijn voor het filteren van 50.000 liter water (met een gebruik van tien liter per dag dus goed voor ruim dertien jaar fietsen) en omdat het een dubbele functie heeft. Waar de meeste outdoorfilters alleen een keramische werking hebben heeft de Combi ook een carbonfilter. En, zoals het spreekwoord zegt: Dubbel Is Eens Zo Goed.
Behalve de duurzaamheid en de dubbele werking is het filter ook robuuster en is het in het gebruik veel makkelijker dan de kleinere outdoorfilters. Met een minimale inspanning filteren we binnen tien minuten acht liter helder en fris drinkwater met een natuurlijke smaak, zonder dat we het water hoeven te koken of chemische middeltjes zoals jodium.
Met het keramische element worden de bacteriele verontreinigingen uit het water gefilterd. Zelfs de allerkleinste bacterien komen niet langs het filter omdat de porie-openingen van het filter altijd nog kleiner zijn... 0.2 micron. Hiermee worden de organismen tegengehouden die de volgende nare dingen veroorzaken: disenterie, typhus, cholera, colibacillosis, amoebiale an bacteriele disenterie, bilharciose, giardia, etc.
Na het keramische element passeert het water het filter met de actieve koolstof. Dit filter elimineert chemische verontreinigingen met chloor en jodium en die met herbiciden en pesticiden. Bovendien filtert het carbon allerlei ongewenste luchtjes en smaakjes uit het water.
Het Katadyn Combi verwijderd helaas niet alle virussen of verontreinigingen met mineralen of chemische oplosmiddelen. Daarom kunnen we het niet gebruiken om zoet water uit de oceaan te filteren. Het maakt ook het water niet 'zachter'. Calcium en magnesium gaan er gewoon doorheen.
Een bijkomend voordeel van het filter is dat je het met de bijgeleverde verloopstukken rechtstreeks op een PET-fles en op de SIGG-bidons kunt schroeven. Behalve ontzettend gemakkelijk is daardoor ook de kans op verspilling (of nieuwe verontreiniging) nihil.
Het is een wonder!