Zo leer je vogels kennen, deel 5

Dick en ElsWeerzien met oude bekenden

Tijdens onze fietsjaren zijn we op een andere manier gaan kijken naar de wereld waardoor we fietsen. Vooral naar de vogels. We zijn geen vogelaars maar we vinden het wel heel erg leuk om zo af en toe tegen elkaar te kunnen zeggen: 'kijk daar vliegt een kneu!'.
Dat gevogel van ons is ooit begonnen in La Pobla de Segur, een plaats in de Spaanse Pyreneeën (ongeveer tussen Lleida en Andorra). Daar zagen we een geel-zwarte vogel met een prachtige roep. Bleek een wielewaal. We waren stomverbaasd. Hadden we nog nooit gezien en dat vloog dus ook gewoon in Nederland. Diezelfde week zagen we ook bijeneters, een pestvogel en de hop.
Die pestvogel en de hop zagen we in de afgelopen maand opnieuw. Want die vliegen ook in de Balkan.


Dick en Els
Al in het zuiden van Bulgarije zagen we Vlaamse Gaaien en Eksters

Dick en Els
Puttertjes, Huismussen en Spreeuwen zagen we ook in Australië.

Dick en Els
Net als de Blauwe Reiger. Ooievaars zagen we voor het eerst toen we in Roemenië kwamen. In sommige dorpen had elk huis een eigen ooievaarsnest.

Dick en Els
De gewone Vink vliegt ook in de balkan, net als de Pestvogel en de Hop. Pestvogels zagen we in vluchten met meer dan vijftig exemplaren.

Dick en Els
De natuur ligt hier een tijdje voor. Zwaluwen hebben al jongen.

Dick en Els
Veel van de bekende Nederlandse watervogels zie je ook langs de Donau. De Knobbelzwaan bijvoorbeeld en de  Fuut. En ook de meerkoeten hebben hier al kroost.

Dick en Els
Voor een Grote Bonte Specht stappen we af. Net als voor de Groene Specht.

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224