Gevulde kalkoen (USA)

Dick en ElsStuffed turkey

Ingredienten voor 6-8 personen:

  • 1 kalkoen van ca. 3 kg
  • 3 theelepels zout
  • 1,5 theelepel witte peper
  • 0,5 theelepel gedroogde tijm
  • 400 gram kastanjes uit blik
  • 1 struikbleekselderij
  • 100 gram boter
  • snuifje foelie
  • enkele eetlepels hete vleesbouillon (blokje)
  • 1 eetlepel slagroom
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

 

Voorbereidingsduur: 45 minuten.
Braadtijd: ongeveer 3 uur.

Voorbereiding: Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met twee theelepels zout, de peper en de thijm. Laat de kastanjes uitdruipen, was de bleekselderij en snijd deze in kleine stukken.

Zo gaat u te werk: Verwarm 4 eetlepels boter in een pan. Voeg de kastanjes, selderij, 1 afgestreken theelepel zout, een halve theelepel peper, de foelie en bouillon erbij en laat alles afgedekt 10 minuten stoven. Af en toe omroeren. Eventueel kan ook de gehakte kalkoenlever in de laatste 2 minuten worden toegevoegd. Wrijf het mengsel door een zeef of stamp het fijn en voeg de slagroom en peterselie erbij. Vul hiermee de kalkoen. Naai de openingen dicht. Bind de poten en vleugels liggend tegen het lijf vast.
Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Smelt de rest van de boter en giet deze over de kalkoen. Schuif de braadslee op de onderste richel in een koude oven en braad de kalkoen ongeveer 3 uur bij een temperatuur van 190° C, onder geregeld bedruipen met de jus. Verhoog in de laatste 10 minuten de hitte tot 250° C. De kalkoen is gaar als u in een bout prikt en er komt helder en geel sap uit.

Zo serveert u hem: Laat de kalkoen in de uitgeschakelde oven 10 minuten rusten en snijd hem dan aan. Verdeel de vulling in porties en serveer deze met de jus bij de kalkoen.