Maïssoep (Guatemala)

Dick en ElsSopa de maïs

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 verse maïskolven of 1 blik maïskorrels
  • 15 g boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels tarwemeel
  • 600 ml melk
  • zout en peper
Zestig procent van de bevolking van Guatemala bestaat uit Maya-indianen, die in de bergachtige gebieden leven waar zij nooit geheel onderworpen konden worden door de Spaanse conquistadores. In de afgelopen jaren zijn de militaire leiders van het land er echter beter in geslaagd de oppositie van de boeren te breken.
Koffie, bananen en katoen zijn de belangrijkste exportprodukten van het land, gevolgd door de specerij kardamom en suiker. In de hooglanden van Guatemala groeit ook een speciaal soort maïs dat men paardetandmaïs noemt.


Zo gaat u te werk: Kook verse maïskolven gaar (8 tot 10 minuten) in een pan water, laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht. Schraap de maïskorrels los van de kolven. Laat maïskorrels uit blik uitlekken en bewaar het blikvocht voor later.
Verhit de boter in een pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Roer het meel door de gefruite ui en laat dit mengsel enkele minuten al roerend doorkoken.
Neem de pan van de warmtebron en roer de melk langzaam door het meelmengsel tot er een gladde saus ontstaat.
Voeg de maïskorrels en circa 100 ml van het kookwater of blikvocht aan de saus toe en breng het geheel op smaak met wat zout en peper. Breng de maïssoep al roerend aan de kook, zet de warmtebron heel laag en laat de soep enkele minuten zachtjes doorkoken. Controleer de smaak, als u die niet goed vindt doe er dan nog wat aan en dien de soep daarna op.