Gesmoorde duiven met kool (Costa Rica)

Dick en ElsPalomita con col

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 panklare duiven
  • bloem
  • zout en versgemalen peper
  • 45 g boter
  • 1 eetlepel zonnebloem- of andere olie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 kool, wit of groen, zonder stronk, in reepjes
  • 2-3 plakjes doorregen spek, in stukjes
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1,2 dl witte wijn
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 4 pimentbessen
  • 6 jeneverbessen, geplet
  • 1 laurierblaadje
  • 2 theelepels suiker


Zo gaat u te werk: Bestrooi de duiven van binnen en van buiten met peper en zout en bestuif ze met bloem. Neem een ovenvaste braadpan waarin de duiven naast elkaar passen en laat er 30 gram boter in smelten. Bak de duiven op een laag vuur aan alle kanten bruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.
Verwarm de oven voor op I70 ° C. Verhit de rest van de boter in de pan en fruit de uien lichtbruin. Voeg de kool en het spek toe en roer. Leg het deksel op de pan en fruit alles 5 minuten. Doe er de azijn, wijn, bouillon, piment, jeneverbessen, laurier en suiker bij. Breng op smaak met peper en zout. Leg de duiven op het koolmengsel. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en zet hem één tot anderhalf uur in de oven (tamme duiven zijn na drie kwartier à een uur al klaar).