Gestoofde pompoen (Bolivia)

Dick en ElsLocro

Ingrediënten: voor 6 personen
  • 1 kg pompoen of eventueel 'bataten' - zoete aardappelen, geschild en in stukjes van 2,5 cm gesneden
  • 120 ml water
  • olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 tomaat, fijngehakt
  • l/2 theelepel oregano
  • zout en peper
  • 1-2 Maïskolven, in stukjes van 5 cm gesneden*
  • 500 gram aardappelen, in blokjes gesneden en
  • halfgaar gekookt
  • 100 gram tuinbonen, gekookt
  • 100 gram diepvriesdoperwlten
  • 100 gram feta
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie

* U kunt ook babymaiskolfjes (uit blik of diepvries) gebruiken.

Dit stoofgerecht is zeer populair in Bolivia en komt uit de Cochabamba-vallei De pompoen die hiervoor wordt gebruikt is groot en heeft geel vruchtvlees en een groene schil, maar u kunt ook heel goed de meeste kleine gele pompoenen gebruiken. De kaas die gebruikt wordt is quesillo, een zoute, brokkelige boerenkaas die men zelf maakt en die lijkt op de Griekse feta.
Habas zijn tuinbonen uit de Andes en chochlo is het maisras met de grote, lichtgele korrels dat in het Andesgebied groeit.

Zo gaat u te werk: Zet de pompoen of zoete aardappelen op met het water en breng alles aan de kook. Zet de warmtebron wat lager en laat de pompoen bijna gaar koken. Verhit wat olie in een aparte pan en fruit de ui tot deze glazig ziet, voeg de tomaat, oregano en wat zout en peper toe en roer dit mengsel door de gekookte pompoen. Doe de mais, aardappelen en bonen erbij en laat ze 10 minuten meekoken. Voeg de doperwten toe en laat het geheel nog even doorwarmen. Snijd de feta in stukjes en schep deze door het pompoenmengsel; laat alles nog even doorwarrnen tot de feta begint te smelten. Bestrooi met de peterselie en dien het gerecht direct op.