Gegrillde steak (Argentinië)

Dick en ElsBisteck Patagonia

Ingrediënten:

  • 2 knoflooktenen
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 3 theelepels citroensap
  • 1 T-bone steak van 1 kg
  • 750 g rijpe tomaten
  • ruim 1 dl hete rundvleesbouillon
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel
  • 2 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepele zout
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje suiker
  • 2 eetlepels dragonazijn
  • 2 theelepelworcestershire saus
  • 2 rode pepers, zonder zaad en zaadlijsten, zeer fijn gesnipperd
Voorbereidingsduur: 10 minuten
Marinade: 24 uur
Bereidingsduur: ca. 1 uur.

Voorbereiding: Pers de knoflooktenen. Roer ze door de olie en het citroensap. Leg de steak in een goed afsluitbare schaal of pan, giet de marinade erover en laat de steak 24 uur marineren. Af en toe omkeren.

Zo gaat u te werk: Was de tomaten, snijd ze in vrij grote stukken en verwijder het harde gedeelte bij de steel. Stoof de tomaten in een pan op een zacht vuur. Wrijf de tomatenmassa door een zeef. Voeg alle ingrediënten van vleesbouillon tot worcestershiresaus bij de tomatenpuree en roer alles goed door elkaar. Breng de saus op smaak (pittig!) en laat hem afkoelen. Verwarm de grill. Neem de steak uit de marinade, droog hem en snijd de vetrand in. Leg de steak op het hete, met olie ingevette rooster en grill hem aan beide kanten 10 tot 16 minuten (4 cm dik = 10 minuten). Na de eerste paar minuten omkeren, dan de hitte wat temperen. Laat de steak 15 minuten rusten voor u hem aansnijdt. Serveer de tomatensaus erbij.