Creoolse soep (Brazilië)

Dick en ElsGumbo

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 rodepaprika
  • 4 tomaten
  • 3 eetlepels hoter
  • 1 geperste knoflookteen
  • 1 liter kippebouillon, eventueel van blokjes
  • 1 kopje erwten uit blik
  • 1 laurierblad
  • een halve theelepel zout
  • een halve theelepel vers gemalen witte peper
  • snuifje gedroogde dragon
  • 250 gram grote diepvriesgarnalen
  • 8-10 mosselen, vers of uit blik
  • 100 gram krab uit blik
  • 1 theelepel citroensap
  • een kwart theelepel cayennepeper

Voorhereidingsduur: 15 minuten
Kooktijd: 35 minuten

Voorbereiding: Schil en hak de ui. Verwijder zaad en zaadlijsten uit de paprika, was hem en snijd hem in kleine reepjes.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.

Zo gaat u te werk: Smelt de boter in een grote pan en verwarm hierin de ui, paprika en knoflookkruid, zonder bruin te laten worden. Giet de kippebouillon erbij. Doe erwten, tomaat, laurierblad, zout, peper en dragon erbij en stoof alles 15 minuten op een zacht vuur. Voeg de grote garnalen toe, laat ze ontdooieen en warm worden; voeg de mosselen toe en laat ze opengaan.
Laat mosselcen uit blik eerst uitlekken en doe ze pas in de soep als de garnalen ontdooid zijn, tezamen met de uit elkaar geplukte garnalen. Verwarm alles nog 5 minuten, roer er tenslotte citrocnsap en cayennepeper door.