Argentijnse vleesschotel (Argentinië)

Dick en ElsPuchero


Ingrediënten:
voor 6 personen:
  • 200 gram grauwe erwten of witte bonen,
  • 250 gram rundvlees,
  • 200 gram lamsvlees,
  • 200 gram varkensvlees (schouder),
  • een halve soepkip,
  • 1 afgestreken theelepel zout,
  • 1 laurierblad,
  • 5 peperkorrels
  • 100 gram doorregen spek,
  • 3 chorizos (kruidige Spaanse worstjes van varkens- en kalfsvlees), eventueel 200g knoflookworst in dikke plakken),
  • een kwart witte kool,
  • 2 wortelen,
  • 2 preien,
  • 1 verse maïskolf,
  • 250 gram krielaardappelen,
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olie
  • 3 tomaten
  • 1 kleine rode peper,
  • snuifje cayennepeper,
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

Weektijd: 12uur.
Voorhereidingsduur: 30 minuten.
Bereidingsduur: 2 uur

Voorbereiding: Week de erwten of bonen een nacht in water. Verdeel het vlees in niet te kleine stukken en snijd de kip in blokjes.

Zo gaat u te werk: Breng de erwten of bonen in een grote pan met het weekwater, met water tot 2 liter aangevuld, aan de kook. Voeg de blokjes vlees en de stukken kip erbij, breng alles aan de kook en schuim het af; niet omroeren. Voeg zout, laurierblad en peperkorrels toe en laat alles op een matig vuur een uur koken. Snijd het spek in blokjes en leg deze met de worstjes en het gehalveerde stuk wittekool in de pam L.aat nog 20 minuten koken. Schrap cn was de wortelen en snijd ze in reepjes. Maak de prei schoon en snijd deze eveneens in reepjes. Snijd de maïs in stukken. Laat de wortelen, prei en maïs 10 minuten meekoken. Schil de aardappelen. Schil en hak de ui en stoof deze glazig in de olie. Leg de hele aardappelen, de gehakte ui, gehalveerde tomaten en pepers in de pan en laat ze in 30 minuten gaar stoven. Maak de schotel pikant af met de cayennnepeper.

Zo serveert u dit: In de pan. Of garneer het vlees met de aardappeltjes en de groenten met de worstjes. Peteselie erover strooien. De bouillon vooraf als soep serveren.