Aardappelkoekjes met pindasaus (Ecuador)

Dick en ElsLlapingachos

Ingrediënten voor 6 personen:
  • 30 g boter
  • 2 uien, fijngehakt
  • 1 kg aardappelen, gekookt en gestampt tot puree
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 200 g belegen kaas, geraspt
  • zout en peper
  • olie
  • 125 g pindakaas
  • 120 ml bouillon of water
  • scheutje citroensap
  • 6 eieren
  • enkele slabladeren

De evenaar loopt door Ecuador en als u die volgt in westelijke richting, komt u opnieuw- op grondgebied van Ecuador, namelijk de Galapagos Eilanden. Hier heeft Charles Darwin, zoals u vast wel weet, zijn evolutieleer de nodige samenhang kunnen geven door verwante, maar verschillende plante- en diersoorten de eilanden te beschrijven. In dit populaire gerecht worden enkele van de belangrijkste voedingsmiddelen van Ecuador gecombineerd: aardappelen, eieren en pinda's.

Zo gaat u te werk: Verhit de boter in een pan en fruit de uien tot ze zacht en goudbruin zijn. Meng de gefruite uien met de gestampte aardappelen, peterselie. kaas en wat zout en peper.
Vorm het aardappelmengsel tot koekjes van 2,5 cm dik. Verhit wat olie in een koekepan en bak de aardappelkoekjes aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken en houd ze warm terwijl u de rest bakt.
Doe de pindakaas in een kleine pan, roer de bouillon of he water erdoor en laat deze saus al roerend doorwarmen.
Breng intussen een bodem water en het citroensap tegen de kook en pocheer daarin de eieren. Schik de aardappelkoekjes op een bed slabladeren, bedek ze met de eieren en geef de pindasaus er apart bij.

Let op! Een groot misverstand bij pocheren is dat men dat vaak doet in kokend water. Fout! Pocheren is het garen van eiwitrijke produkten in water dat een temperatuur heeft van negentig graden. Het water mag juist niet koken anders worden de eiwitten taai. Gepocheerde zalm smaakt daarom héél anders dan gekookte zalm, probeer maar 'ns.