Visballetjes in mierikswortelsaus (Noorwegen)

Dick en ElsFiskeboller med skarp saus

Ingrediënten:

  • 500 g vis (schelvis, kabelauw of roodbaars)
  • sap van 1 citroen
  • een halve theelepel zout
  • 2 broodjes
  • 3 uien
  • 2 liter water
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 7 afgestreken eetlepels bloem
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels.slagroom
  • snuifje geraspte nootmuskaat
  • theelepel witte peper
  • een halve eetlepelboter
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel

Voorbereidingsduur: 30 minuten
Bereidingsduur: 40 minuten

Zo gaat u te werk: Maak de vis schoon, snijd de filets los (bewaar koppen, vinnen en graten), haal het vel eraf. Besprenkel de filets met citroensap en strooi er een halve theelepel zout over. Week de broodjes in water en knijp ze uit. Schil de uien en snijd ze in vieren.

Kook de koppen, vinnen, graten en het laurierblad15 minuten in het water met een theelepel zout.
Giet de bouillon door een zeef. Draai de visfilets met de uitgeknepen broodjes, de uien en kappertjes tweemaal door de vleesmolen (fijnste schijf) of gebruik de staafmixer. Meng deze massa met 4 eetlepels bloem, de eieren, slagroom, nootmuskaat en de peper goed door elkaar. Breng het visvocht weer aan de kook. Vorm uit de vismassa met natte handen of natte lepels balletjes en laat deze in het kookvocht glijden. Draai het vuur onmiddellijk uit en laat de balletjes 15 minuten trekken. Haal ze met de schuimspaan eruit en houd ze warm. Smelt de boter, strooi de rest van de bloem erover en bak dit even. Giet er 2 kopjes visvocht bij. Laat deze massa onder voortdurend roeren 2 à 3 minuten koken. Roer de mierikswortel erdoor en strooi er desgewenst nog wat peper en zout over.
Giet de saus over de visballetjes.