Jutlandse Schelvis (Denemarken)

Dick en ElsKuller fra Jyland


Ingrediënten:

  • 1 hele, schoongemaakte schelvis van ongeveer anderhalve kilo (zonder kop)
  • sap van een citroen
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 100 gram vet spek
  • 1 aardappel
  • een halve eetlepel olie
  • 2 eetlepels gehakte verse dille
  • 5 eetlepels geraspte kaas

Voorbereidingsduur: 20 minuten
Bereidingsduur: 20 minuten
Kooktijd: 30 minuten

Voorbereiding: Besprenkel de schelvis met citroensap en laat dit 20 minuten intrekken. Verwarm de oven tot 220° C.

Zo gaat u te werk: Wrijf de vis van binnen en van buiten in met zout. Snijd het spek in 5 cm lange smalle reepjes en lardeer de vis hiermee in 2 rijen in de rug.Schil de aardappelen en stop ze in de buikholte van de vis, zodat hij blijft staan. Vet een vuurvaste vorm in met olie. Zet de schelvis er in en braad hem in de voorverwarmde oven 25 à 30 minuten. Strooi vlak voor het einde van de braadtijd de dille erover. Bestrooi een paar minuten 1ater de vis dik met kaas en laat deze nog even in de oven bruin worden. Dit gerecht wordt in Denemarken geserveerd met sperziebonen met spek en kummelaardappelen.