Gemarineerde zalm met mosterdsaus (Zweden)

Dick en ElsGravlax med sås

Ingrediënten:

  • 1-1,5 kg verse zalm (middenstuk)
  • 4-5 bosjes verse dille
  • 2 volle eetlepels grof zeezout
  • 1 afgestreken eetlepels suiker
  • 1 eetlepel witte peperkorrels
  • 4 eetlepels scherpe mosterd
  • 1 afgestreken theelepel mosterdpoeder
  • 2 eetlepels lichte wijnazijn
  • 3 eetlepels olie
  • 1 citroen

Voorbereidingsduur: 15 tot 30 minuten
Marinade: 2-3 dagen
Bereidingsduur: 20 minuten

Voorbereiding: Verwijder de schubben van de zalm, snijd hem in de lengte doormidden, verwijder de ruggegraat en de graten (of laat het door uw vishandelaar doen).

Zo gaat u te werk: Leg een de moten zalm met het naar onderen in een ruime schaal (glas, emaille of roestvrij staal). Was 3 à 4 van de bosjes dille, schud ze goed uit en leg ze op de vis. Roer het zout en 3 eetlepels suiker en de grof gemalen peperkorrels door el kaar. Verdeel ze over de zalmfilet en leg de tweede moot zalm erop (met het vel naar boven). Leg een houten plank die goed in de schaal past erop en plaats er iets zwaars op (gewichten, stenen, blikken) zodat de zalm goed wordt geperst. Laat de zalm minstens 2 à 3 dagen marineren, keer de vis elke 12 uur en giet de marinade die ontstaat ertussen en erover. Roer voor de saus de mosterd met het mosterdpoeder, de rest van de suiker en de azijn door elkaar. Roer langzaam de olie erdoor tot een smeuïge saus ontstaat. Hak de rest van de dille en roer die erdoor. Droog de gemarineerde zalm.

Zo wordt het gerecht geserveerd: Leg de zalm met het vel naar onderen op een schotel en snijd hem
met een scherp mes in zo dun mogelijke plakken. Garneer ze met partjes citroen. Geef de mosterdsaus apart erbij.

Zo, nu weet u hoe het moet. Simpel en nog leuk ook. En bovendien: véél lekkerder dan u dacht. Wanneer u dit eens zelf gemaakt heeft koopt u nooit meer van die lullige plakjes tranige kant-en-klaar Gravlåx in de suppermarkt wedden?