Kip met citroen en knoflook (Spanje)

Dick en ElsPollo Salteado con Limón y Ajo

Wat heb je nodig?
  • 1 maïs-scharrelkip van anderhalve kg
  • 50 g bloem
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 12-16 tenen knoflook, grof geplet
  • 2-2 112 dl manzanilla fino sherry

voor de marinade

  • 4-5 tenen knoflook, geperst
  • takjes verse tijm, oregano en majoraan
  • vers geperst sap van 2 citroenen of limoenen
  • vers gemalen zwarte peper
Veel Spanjegangers die de echte Spaanse keuken niet kennen, klagen vaak dat het eten er zo vet is. Natuurlijk zijn er in Spanje net zo goed slechtgekookte vette schotels als waar ook. Maar de echte Spaanse liefhebber duldt absoluut geen vet eten. Aromatisch gekruide olie kan aan vis, kip of vlees al de subtielste aroma's geven. En dit gerecht, waarvan het resultaat slechts afhangt van de beste extra virgin olijfolie, de allerverste kruiden en beste loslopende scharrelkip op het erf, is zo'n verrukking.

Hoe ga je te werk?
Verdeel de kip op zijn Spaans in nette stukken. Leg ze in een ondiepe kom met een marinade van een handvol geperste knoflook, een kruidenbouquet van tijm, oregano en majoraan (deze zoete kruiden verhogen absoluut de smaak), het sap van enkele citroenen of limoenen en een paar draaien van de pepermolen. Laat de kip zo minstens 6 uur marineren.
Schep de stukken kip met een schuimspaan uit de marinade (bewaar die) en wentel ze door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en bak de kip 5-8 minuten tot ze mooi bruin ziet.

Receptenmenu