Huisgemaakte stoofpot (Frankrijk)

Dick en ElsTerrine á la maison


Wat heb je nodig?

300 g mager varkensvlees
300g kalfsvlees
30 g spek
150 g varkenslever
1 eetlepel gehakte ui
1 theelepel gehakte knoflook
2 eetlepels boter
100g kippenlever
2 eetlepels droge witte wijn
1 eetlepel cognac
2 eierdooiers
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 afgestreken theelepel zout
snuifje gedroogde tijm en marjolein
klein snuifje piment (kruidnagelpeper)
150 g dun gesneden doorregen spek
1 klein laurierblad

Bereidingsduur: 40 minuten
Kooktijd: anderhalf uur
Koeltijd: 24 uur

Zo gaat u te werk: Draai het vlees, het vette spek en de lever tweemaal door de vleesmolen (fijnste schijf). Stoof de uien de knoflook in 1 eetlepel boter glazig, haal ze dan uit de pan. Doe een tweede eetlepel boter in de koekenpan en bak de kippenlever 1-2 minuten aan alle kanten bruin. Roer het uienmengsel en alle ingrediënten, van wijn tot piment, goed door de vleesmassa. Verwarm de oven tot 175 'C. Bekleed een kleine vuurvaste aardewerk vorm met een deel van de plakjes spek, vul hem met de helft van de vleesmassa en druk deze stevig aan. Snijd de kippenlever in blokjes van ca. 1 cm en leg ze in de vorm op de vleesmassa. Doe hierop de rest van het vlees en druk alles nogmaals stevig aan. Leg het laurierblaadje er bovenop en bekleed de bovenkant met de rest van de reepjes spek. Doe het deksel op de vorm of sluit hem goed af met aluminiumfolie. Bak de pastei au bain-marie ca. 1 uur in de voorverwarmde oven. Haal het deksel of de folie eraf en laat de pastei eerst in de oven en vervolgens in de koelkast koud worden. De pastei kan op z'n vroegst na 24 uur worden geserveerd.

Receptenmenu