Kipgerecht (Mali)

Dick en ElsMalinese kip

Wat heb je nodig?
  • 1 kg kip
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1-2 theelepels zout
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 2 uien, elk in 8 stukken gesneden
  • 4 knoflooktenen,gehakt
  • 400 gr tomaten met sap, blik
  • 4 rijpe tomaten, in stukken gesneden
  • 1 grote bos verse oregano of 1 1/2 theelepel gedroogde
  • 4 eetlepels pindakaas met stukjes
  • 1 liter hete kippenbouillon
  • 400 gr witte langkorrelrijst
  • 2-3 eetlepels rode dendéolie (palmolie)
  • 1 citroen of limoen, in 4 stukken
Dit recept, Geurige kip, gestoofd in een saus van tomaten, pinda's en peper; is een West-Afrikaanse topper: Deze versie uit Mali bevat schitterend oranje-rode dendéolie (palmolie), die zowel door de stoofpot als in de rijst wordt geroerd. Als er geen palmolie te krijgen is (probeer uitheemse markten en Afro-Caribische kruideniers), vervang deze dan door een beetje extra arachideolie gemengd met anatopoeder of zelfs kurkuma. Het recept is voor vier personen en het duurt ongeveer 30-60 minuten.

Wat doe je eerst?
Snijd de kip in 10-12 stukken. Vermeng cayennepeper, zout, gember- en paprikapoeder in een kom, doe de kip erbij en schep alles goed.

Hoe ga je verder?
Verhit de arachideolie in een grote, diepe vuurvaste pan, voeg de helft van de kip toe en fruit ze 3-4 minuten totdat ze bruin is. Haal de bruine stukken uit de pan en houd ze warm. Herhaal dit met de rest van de kip. Fruit de uien en de knoflook kort. Doe daarna alle kip terug in de pan. Hak de tomaten uit blik en voeg ze toe, samen met de verse tomaten, oregano (houd een paar takjes apart als garnering), pindakaas en 300 ml hete kippenbouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag, plaats een deksel half op de pan en kook alles 30 minuten. Doe intussen de rijst in een middelgrote steelpan met dikke bodem samen met de overgebleven hete bouillon. Breng alles aan de kook, zet het vuur heel laag en kook de rijst nog 12 minuten totdat alle vocht is opgenomen. Roer er 1-2 eetlepels dendéolie door en zet het apart. Voeg de rest van de dendéolie aan de stoofpot toe en roer goed. Dien de stoofpot en de rijst samen op met een partje citroen of limoen en een takje verse oregano, als u die gebruikt.