Zo leer je de vogels pas echt kennen (7)

Dick en ElsPatrijs met linzen

Ingrediënten:
  • 2 patrijzen, zout, peper,
  • 50 gram vet spek in dunne plakken,
  • 1 worteltje,
  • 2 uien,
  • 1 kruidnagel,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 50 gram ganzenvet of reuzel,
  • 1½ deciliter witte wijn,
  • 300 gram linzen,
  • 1 takje verse tijm,
  • 1 takje peterselie,
  • 1 laurierblaadje.

Hoe ga je te werk:
De Patrijzen onder de koude kraan zorgvuldig wassen, droogdeppen met keukenpapier, van binnen en van buiten met peper en zout inwrijven en met vet spek omwikkelen. De wortel in plakjes, de uien in ringen snijden. De kruidnagel in een uiring steken. De knoflookteentjes halveren. Het vet verhitten en de patrijzen rondom bakken. De wortel, de met kruidnagel bestoken uienring en de knoflook mee laten fruiten. Het geheel afblussen met de wijn en 1½ deciliter water. De patrijzen afgedekt en op een matig vuur 50 minuten laten stoven. De linzen onder de kraan afspoelen, met koud water opzetten en direct aan de kook brengen. De resterende uienringen, kruiden en het laurierblaadje toevoegen en de linzen in ongeveer 50 minuten gaar laten worden. De kruiden, laurierblaadje en ui verwijderen, de patrijzen op de linzen leggen en het geheel 20 minuten verder laten koken. De linzen eventueel afgieten Het braadvet van de patrijzen zeven en afzonderlijk serveren.