Zo leer je de vogels pas echt kennen (5)

Dick en ElsGans op z'n Oostenrijks

Wat heb je nodig?

  • 1 gans van ongeveer 4 kilogram,
  • zout en peper,
  • 750 gram spruitjes,
  • 1 blik kastanjes (450 g),
  • 3 eetlepels paneermeel,
  • 1 ei, nootmuskaat,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • 25 gram boter,
  • 2½ deciliter kippenbouillon,
  • 1 eetlepel maïzena,
  • 2 deciliter koffieroom.

Bereidingswijze:
Bestrooi de gans van binnen en van buiten met wat zout en peper. Maak de spruitjes schoon en kook ze in weinig water met wat zout in ongeveer 10 minuten net gaar. Laat de spruitjes uitlekken en pureer de helft van de groente in een mixer of door een roerzeef. Laat de kastanjes uitlekken en hak de helft in kleine stukjes. Vermeng de gepureerde spruitjes met de fijngehakte kastanjes, het paneermeel, het ei, de peterselie, wat nootmuskaat en wat zout en peper. Vul de gans met dit mengsel en naai de vogel dicht met keukengaren. Leg de gans in een braadslede en bedek hem losjes met aluminiumfolie. Braad de gans ongeveer 3 uur in een op 200 °C voorverwarmde oven tot hij gaar is. Verwarm de rest van de spruitjes met de rest van de kastanjes met de boter in een pan. Leg de gare gans op een schaal en houd hem warm. Schenk het braadvocht van de gans in een pan en voeg er de bouillon aan toe. Breng alles aan de kook. Roer de maïzena los met de koffieroom en schenk het mengsel onder voortdurend roeren bij het braad-bouilionmengsel. Laat de saus op laag vuur ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Serveer de gans met het spruitjes-kastanjemengsel en de roomsaus.