Zo leer je de vogels pas echt kennen (3)

Dick en ElsRevenge of the Turkey

voor 8 tot 10 personen
  • 1 ovenklare kalkoen van 4,5 - 5 kilo (ingewanden verwijderd)
  • 25 g rozemarijn
  • 25 g tijm
  • 2 citroenen
  • 80 g pancetta, in dunne reepjes
  • 150 g mascarpone
  • 2 uien, ongeschild in dikke ringen
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 600 ml kippen- of kalkoenbouillon (kun je trekken van de ingewanden).


Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven voor (elektrische oven 200 graden, heteluchtoven 180 graden). Was de kalkoen van binnen en van buiten en dep droog. Ris de blaadjes van de helft van de rozemarijn en tijm en hak fijn. Rasp daarna de schil van de citroenen fijn. Roer de citroenschil, gehakte kruiden, pancetta en mascarpone in een kom door elkaar en maak royaal op smaak met zout en versgemalen peper. Halveer de geschilde citroenen en vul hiermee, samen met de resterende kruidentakjes het karkas. Maak met je vingers en vervolgens met je een hele hand het vel van de borst los. Stop er het mascarponemengsel tussen en verspreid het met je handen tot een gelijkmatige laag. Leg de uiringen in een grote braadslee, leg de kalkoen erop en dek losjes af met aluminiumfolie. Gaar hem 3 tot 31⁄2  uur in de hete oven. Bedruip elk half uur met het vrijgekomen vocht en verwijder de laatste 30 minuten de folie, zodat de kalkoen mooi bruin wordt. Checken of hij gaar is, doe je door een metalen pen te steken in het dikste deel van de dij. Wanneer dit makkelijk gaat en het sap dat eruit loopt helder is, is de kalkoen gaar.

En dan?
Haal hem uit de oven en leg op een schaal. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat 30 minuten rusten. Schenk voor het maken van de saus het overtollige vet uit de braadslee en gooi de uien weg. Zet de braadslee vervolgens op matig vuur en strooi er de bloem in. Roer 2 minuten door en klop nu beetje bij beetje de wijn en de bouillon erdoor. Breng aan de kook, schraap achtergebleven stukjes van de bodem los en laat 15 minuten zachtjes koken en serveer bij de kalkoen.
De enige kanttekening bij het recept is dat je hem van binnen en buiten met zout en peper moet bestrooien voor je hem vult - dit is een bepaald essentiële handeling die het recept niet vermeldt. Maar verder? Kijk op de foto wat er van het beest overbleef nadat acht mensen op hem waren aangevallen.

Janneke Vreugdenhil