Traditioneel feestbrood uit Roemenië

Dick en ElsCozonac

Cozonac is een brood dat in Roemenië op feestelijke dagen (Kerstmis, Pasen, bruiloften) gegeten wordt. Er zijn veel variaties en dit is een heel lekkere.

Ingrediënten

  • 8 kopjes meel, gezeefd
  • 7 eigelen
  • 4 eiwitten
  • 1 en een kwart kopje suiker
  • 1 kopje boter
  • 2 eetlepels olie
  • 2 kopjes melk
  • 50 gr. bakkersgist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel rum (maar dat mag ook iets meer zijn)
  • een beetje vanilla extract


Hoe ga je te werk?
Los het gist op in een beetje lauwe melk en een klein beetje suiker. Los tegelijkertijd 3 eetlepels meel op in de rest van de melk. Meng het goed, zodat er een mooi glad mengsel is ontstaan. Wanneer het gistmengsel genoeg is afgekoeld voeg dit dan bij het melk/meelmengsel en klop dit net zolang tot er grote bellen ontstaan. Strooi er wat meel op en dek dit af met een doek op een warme plek waar het gistproces kan opstarten.
Meng in de tussentijd de eigelen met het zout en daarna met de suiker. Kluts het mensel net zo lang tot er een mooi crèmig mengsel is ontstaan.
Giet, wanneer de gist lekker op gang gekomen is, het mengsel over het meel. Meng het, samen met het eigeelmengsel, een beetje warme melk en de opgeklopte eiwitten. Kneed het deeg op z’n minst een half uur (waarbij je het telkens vanuit de zijkanten naar het midden vouwt).
Voeg de olie toe, de rum het vanille-extract en dan ook, beetje bij beetje de gesmolten boter. Wanneer het deeg te stug wordt kun je meer melk toevoegen. Uiteindelijk moet het deeg elastisch zijn en ‘kort’ afbreken.
Doe nu de deegbal in een schaal, dek deze af met een doek en plaats de schaal op een droge warme plaats waar het deeg nu 2 of 3 uur kan rijzen. Neem de bal dan uit de schaal, verdeel het in 3 gelijke stukken en kneed het opnieuw. Laat het hierna nu nog een half uur rijzen.
Vet nu je handen in met boter, neem de drie stukken deeg, maak er lange stukken van en vlecht daar een brood van. Plaats dan brood onder een doek en laat het nogmaals rijzen.
Borstel het brood in met eigeel en bak het daarna 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180˚C.
Klaar.
Lekker.

Variatie: wentel de drie stukken deeg, vóór het vlechten door, een kaneel/suikermengsel (waar je ook nog rozijnen aan kunt toevoegen)