Vleespastei drijvend in erwtensoep (Australië)

Dick en ElsPie Floater

Eerder stond in deze rubriek het recept voor Aussie Meat Pie. Die pasteitjes zijn de basis voor een van de meest traditionele gerechten uit het zuiden van Australië: de Pie Floater.
Vooral in de streek rond Adelaide staan er langs de kant van de weg stalletjes waar je dit kunt kopen in de vorm zoals je het op de foto ziet (ook in supermarkten).

Wat is het?
Een kom gepureerde erwtensoep waar (precies in het midden!) een vleespasteitje in drijft dat naar smaak is bedekt met tomatensaus.

Is het lekker?
Tja... sommige mensen doen er een moord voor, anderen niet... die gruwen er van.

De onvolprezen Wikipedia zegt het volgende over dit culinaire hoogstandje:
A pie floater is a meal served at pie carts in Adelaide and elsewhere in South Australia (it used to be more widely available in other parts of Australia but its popularity waned). It consists of the traditional Australian meat pie sitting inverted in a plate of thick green pea soup, covered with tomato sauce (ketchup).


Though the dish does not look particularly appetizing, most tourists report that its actually quite tasty, and definitely very filling. Joe Cocker reportedly had a pie floater sent to his dressing room when singing in Adelaide.
In 2003, the pie floater was recognised as a South Australian Heritage Icon by the National Trust of Australia. Whilst other food such as kebabs are threatening it, it remains the snack of choice for the people in their twenties and thirties of Adelaide after a hard night's drinking.