Pavlova (Australië)

Wattleseed Pavlova


Qua Australische Nationale Gerechten staat Pavlova hoog in het linker rijtje, samen met Lamingtons, Anzac Bikkies en Aussie Pie. Deze versie (met zaden van de Wattle tree) is zo ontzettend lekker en de presentatie (als een Zwtserse rol ipv een koeienvla) dat zels de Kiwi’s ervan verschieten. Toegegeven... de ingrediënten zijn niet te koop bij Albert Hein, maar wanneer je familie down under hebt kun je vragen of ze een pakje sturen...

Dick en ElsWat heb je nodig?
  • 7 eiwitten
  • 1 theelepel limoensap
  • 1 eetlepel maïsmeel
  • een flinke kop basterdsuiker (kop er op)
  • 300ml geslagen room
  • 2 eetlepels Wattleseed extract
  • een halve kop verkruimelde cruesli
  • aairbeienjam
  • sap van een limoen
  • een kwart theelepel fruitextract

Voeg het Wattleseed extract bij de room en klop de room vervolgens tot het stijf is. Dit kun je het beste een dag tevoren doen om de smaak van de mix volledig te laten ontwikkelen. Wanneer je de smaak niet sterk genoeg vind kun je meer extract toevoegen.

Klop in een andere kop de eiwitten stijf. Voeg daarna de basterdsuiker en de theelepel limoensap toe en blijf daarna kloppen tot de eiwitten helemaal stijf zijn. Bedek een bakblik met bakpapier en giet de massa op het bakblik tot een langwerpige vla van ongeveer 2 cm dikte.

Bak deze massa 10 tot 15 minuten op een temperatuur van 150°C totdat de massa taaiig is. Het moet droog zijn maar niet bruin. Het moet eruit zien als een lichte merengue in dit stadium. Neem het blik uit de oven en leg het papier met de massa op een koud aanrecht om het doorbakken te voorkomen. Bestrooi de plak meteen met de verkruimelde cruesli en druk dat er voorzichtig op vast.

Draai de plak nu om - de bekruimelde kant naar beneden - op een schone theedoek en peuter voorzichtig het bakpapier van de onderkant. Als het teveel plakt maak de onderkant dan een seconde of 30 warm met een natte theedoek die je in de magnetron hebt verwarmd (of gedrenkt in kokend water).  Dit gaat heel goed.
Smeer nu de roommassa gelijkmatig over de plak (2 cm dik) en rol de plak op (dit gaat het best in een theedoek) en snij de einden er af.

Serveer de pavlova in dikke plakken op een groot bord met een wrangzure fruitsaus en een blaadje munt. Voor de saus  kun je bijvoorbeeld een aardbeienjam nemen die je opwarmt en verdund door er een scheut limoensap aan toe te voegen. De smaak van die saus kun je eventueel nog optrekken door er fruitextract aan toe te voegen.