Cake met chocola en cokos (Australië)

Lamingtons

Net als tijdens onze eerste twee fietsreizen gaan we ook op onze reis door Australië weer op zoek naar karakteristieke en traditionele gerechten. Op deze plek kun je in het komende jaar dus de recepten verwachten van culinaire hoogstandjes als Damper, Pavlova, Aussie Meat Pie, Emu Roast, Kangaroo Tail en Pie Float. We beginnen met Lamingtons; in chocolade gedompelde stukken cake bestrooid met cocos. Mmmmm!
Dick en Els
Ingrediënten voor de cake:

  • 3 eieren
  • een halve kop basterdsuiker
  • driekwart kop zelfrijzend bakmeel
  • kwart kop maïsmeel
  • 15 gr boter
  • 3 lepels warm water
Sla de eieren los tot een dikke romige massa en voeg geleidelijk suiker toe. Blijf kloppen tot alle suiker volledig is opgelost.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en het maïsmeel toe en daarna de in het warme water opgeloste boter.
Giet het mensell vervolgens in tevoren klaargezette aluminium bakblikjes (in Australië zijn deze speciaal hiervoor te koop).
Bak de cake in een normaal verwarmde oven in ongeveer 30 minuten gaar maar haal de cake niet meteen uit de oven... laat ze nog 5 mnuten op het rek staan.

Ingredieënten voor het chocolade glazuur:
  • 3 koppen cocosschaafsel
  • 500 gram glazuursuiker
  • een derde kopje cacao
  • 15 gr boter
  • een halve kop melk
Meng de cacao en de suiker in een vuurvaste schaal en klop daar vervolgens de boter en de melk door. Verwarm de schaal (het liefst Au Bain Marie) totdat er een glazuur ontstaat.

Snij nu de bruine boven- en onderkant en de zijkanten van de cake en verdeel de cake in 16 gelijke dobbelstenen.
Prik nu een stuk cake op een vork en doop deze in de galzuur. Laat elk stukje uitdruipen boven de schaal totdat het glazuur bijna gestold is en strooi dan cokosschaafsel over het blokje.

Het gerecht is makkelijker te bereiden wanneer de cake een dag tevoren gemaakt is, dan gaat het snijden makkelijker. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare cake gebruiken of zelfs een taartbodem.
Een variatie op dit gerecht is: Lamington deluxe. De cake is dan gevuld met jam, crème of room.

Het verhaal wil dat dit gerecht vernoemd is naar Rt Hon Charles Wallace Alexander Napier Cochrane Baillie, Baron Lamington, GCMG, die gouverneur was van de staat Queensland van 9 april 1896 tot 19 december 1901.
Een andere theorie is dat de lekkernij niet naar de baron zelf vernoemd is, maar naar zijn vrouw... lady Lamington.