Brood uit een veldoven (Australië)

Dick en Els

Damper


De 'damper' is een typisch Australische broodsoort. Dit eenvoudige brood werd vroeger in de outback gebakken door de swagmen, arme Australische arbeiders die te voet op zoek naar tijdelijk werk gingen. Het deeg werd rond een stok gesmeerd en in het nog hete as van een kampvuur gebakken. Vaak werd er nog wat bier aan het deeg toegevoegd voor wat meer smaak.

Ingrediënten:
2 koppen zelfrijzend bakmeel
een halve theelepel zout
twee theelepels suiker
3 eetlepels boter
een kop melk (of bier)

Meng het meel, zout en suiker in een schaal of kom. Snij de boter er in hele kleine stukjes doorheen en voeg de melk toe. Kneed vervolgens tot er een zacht deeg ontstaat.
Maak er een rond brood van bevochtig de bovenkant met melk en bak het 30 tot 40 minuten in de oven op 190˚C (of... totdat het brood hol klikt wanneer je er op klopt).