Barramundifilets met mangorelish (Australië)

Dick en ElsBarramundi & Mango Relish

The Top End (het noordelijke deel van Northern Territory), Kakadu en Litchfield National Park is eigenlijk een grote speeltuin. Tienduizenden Australiërs reizen er in de wintermaanden in hun 4WD's met caravan (en een aluminium visboot op dak!) naar toe met maar één doel: Barramundi!
Barramundi is een roofvis die tot 1,40 m lang kan worden. Ze leven in het tropische deel van Australië maar vooral in de kreken en rivieren van Arnhemland.
En ja... ze smaken geweldig!
Dit is een recept van Geoff en Jan Cross,
onze gastgevers in Darwin.

Wat heb je nodig?
  • ½ kop fijngesneden sjalotjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 verse rode peper (met zaadjes, fijngehakt)
  • 2 grote, stevig rijpe mango's, geschild, zonder pit en in dobbelstenen gesneden (ca. 2x2 cm)
  • 1½ eetlepel Aziatische vissaus, (zoals Thai nam pla of
  • Vietnamese nuoc mam)
  • 1 eetlepel suiker (of honing)
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetlepels vers limoensap
  • 4 x 180 g barramundi filets (stukken uit de zij, met huid)
  • Schijfjes limoen

Bereidingstijd: 40 min
Voor 4 personen

Zo ga je te werk:
Bruin de fijngehakte sjalotjes in 2 eetlepels olijfolie in een bakpan met een anti-aanbaklaag op een getemperd vuur tot ze goudbruin van kleur zijn.
Voeg dan de gehakte peper toe en blijf roeren tot de stukjes zacht zijn (duurt maar eventjes) Voeg daarna de mangostukken toe. Let op dat de mango niet te rijp is. De saus wordt nu een beetje dik.
Neem de pan van het vuur, voeg het limoensap toe, roer even en giet de relish in een kom.
Strooi zwarte peper en zout (naar smaak) op de moten vis.
Maak de bakpan schoon met een prop keukentissue (geen zeep gebruiken, pan kan warm blijven). Zet de pan weer op het vuur, giet de overgebleven eetlepel olie in de pan en verhit die tot er walm afkomt.
Bak nu de vis. De kant met het vel eerst. Daarna omdraaien. Het vlees mag iets aanbruinen tot de vis juist gaar is. Niet langer.
Serveer de vis zoals op de foto, met  witte rijst of 'wedges'.

PS: Deze relish smaakt ook heel erg goed bij gegrillde kip of varkenskarbonade. Je kunt er dus een grotere hoeveelheid van maken.