Zottegemse waterzooi van kip

Zottegemse waterzooi van kip


Dit gerecht uit Vlaanderen werd oorspronkelijk bereid met zoetwatervissoorten als brasem en karper. Met kip wordt het een stuk smakelijker.
Dick en Els
Dit heb je nodig:
  • 4 kippenbouten
  • 1 middelgrote prei
  • 1 middelgrote winterwortel, geschrapt
  • 2 uien, in repen gesneden
  • 4 eetlepels gehakte bladselderij
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 takje tijm
  • 3/4 liter kippenbouillon
  • 75 gram roomboter
  • 2 deciliter room
  • versgemalen peper
  • zout     

Dit doe je er mee:
Snijd het wit en het lichtgroene gedeelte van de prei en de geschrapte winterwortel in stukken van 5 cm. Snijd ze nu in staafjes van luciferdikte. Was de groenten met koud water en vermeng deze met de bladselderij, uienrepen en peterselie. Smelt de boter in een braadpan en roer er de helft van de gemengde groenten door. Leg hierop de kippenbouten, bestrooi deze met versgemalen peper en zout en laat het geheel op matig vuur ongeveer 15 minuten onder een deksel stoven. Voeg nu de bouillon en het takje tijm erbij en breng het geheel tegen de kook aan. Laat dit nu ongeveer 45 minuten op een matig vuur zachtjes stoven. Als de kip gaar is, deze uit de pan nemen, even laten afkoelen en de botjes verwijderen. Het stoofvocht zeven in een andere pan en nogmaals aan de kook brengen. Laat dit ongeveer 10 minuten inkoken en voeg dan de overige groentenreepjes, de kip en de room toe en laat dit gedurende 5 minuten meestoven. Indien nodig nog verder op smaak brengen met peper en zout. Serveer de waterzooi in diepe borden met eventueel dikke sneden witbrood.