Twee verschillende Sateh's

Dick en ElsSateh babi

Ingrediënten:
  • 500 gr varkensvlees
  • 9 teentjes knoflook
  • 2 eetl asemwater
  • 150 ml bouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • satéstokjes
  • 7 kemirienoten
  • 2 limoenschillen, geraspt
  • 1 eetl ketoembar
  • 1/2 eetl djintan
  • 1 theel koenjit
  • 1 theel trassie
  • 1/2 theel kentjoer
  • 1/2 theel laos
  • 1 eetl suiker
  • 1 theel zout

Bereiding:
Snijd het vlees in kleine stukjes. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Neem vervolgens 3/4 deel van de boemboe en meng dit met het asemwater. Marineer hiermee het vlees. Kook de bouillon, met de rest van de boemboe en de kokosmelk tot een saus.
Rijg het vlees aan de satépennen en rooster dit op een houtskoolvuurtjes bruin en gaar. Bestrijk het vlees regelamtig met de saus.

Sateh ayam

Ingrediënten:
  • 1 kip, schoongemaakt en ontbeend
  • 2 eetl olie
  • 4 eetl heet water
  • 2 eetl ketjap manis
  • satehpennen
  • 3 rode lomboks of 7 rawits
  • 10 eetl pinda's (gebakken en ontvliest)
  • 1 eetl gula jawa
  • 3 gesnipperde sjalotten
  • 5 kemiries
  • 1 eetl zout

Bereiding:
Snijd de kip in kleine stukjes en rijg de stukjes aan de satehpennen, inclusief de stukjes vet. Smelt het overtollige vet langzaam in een pan, het mag niet aanbranden.
Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Schenk het water bij de pasta en breng dit aan de kook en laat de saus voor 5 minuten zachtjes sudderen. Meng de saus met de ketjap en 3 eetl gesmolten vet en leg de pennen in deze marinade. Rooster het vlees boven een houtskoolvuurtje langzaam gaar en bedruip het vlees regelmatig met de marinade.