Twee keer stampot Zuurkool

Stamppot zuurkool met spek

Dick en ElsIngrediënten:
  • 1,5 kg aardappelen
  • 500 g zuurkool
  • 1 l. water
  • 6 g zout
  • 250 g mager rookspek
  • 50 g margarine

Bereiden:
Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in grote stukken en leg ze onder water. Doe de aardappelen in de pan en leg daar de zuurkool bovenop. Breng dit alles met het water en het peper en zout aan de kook en kook het in 30 min. gaar.
Snijd de spek in blokjes en bak deze in een beetje margarine bruin en knapperig. Giet het kookvocht af. Stamp de aardappelen en de zuurkool fijn. Roer de spekjes met het bakvet door de zuurkool.

Gastenmaal van zuurkool, spek en bonen uit Assen

De Drentse streekgerechten worden vooral gekenmerkt door de soberheid van de ingrediënten zoals peulvruchten, worst, stroop en spek. En als er dan groente was, dan was het inmaak. Daar moesten de, immers arme, bewoners het van oudsher mee doen. Maar dat smaakt ons eigenlijk nog steeds prima!

Ingrediënten:
  • 1 blik of pot reuzenbonen of boterbonen (uitlekgewicht +/- 225 gram)
  • 75-100 gram gewelde pruimen zonder pit
  • 250 gram wijnzuurkool
  • 4 saucijsjes
  • 2 eetlepels keukenstroop
  • 75 gram reepjes mager gerookt spek
  • 2 eetlepels boter

Bereidingswijze:
Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de reepjes rookspek knapperig. Neem ze uit de pan. Bak in het vet de saucijsjes rondom bruin. Neem ze uit de pan. Roer de stroop bij het bakvet en laat het smelten. Haal de zuurkool los, snijd de pruimedanten in reepjes, laat de bonen uitlekken. Schep alles in de braadpan, leg de saucijsjes onderin de pan, schenk er 11/2 dl water bij en stoof zuurkool en saucijsjes 20 minuten. Lekker met gekookte aardappels.

Zuurkool bevat veel vitamine C. Als zuurkool in contact met lucht komt gaat de vitamine C langzaam verloren.
Het is daarom een misverstand dat 'verse' zuurkool uit het vat gezonder is dan verpakte zuurkool. (Als zuurkool uit het vat niet snel genoeg verkocht wordt is eerder het omgekeerde waar.)