Oliebollen en Appelflappen
Oliebollen

Benodigdheden:
- 250 gram tarwemeel
- 20 gram verse gist
- circa 2,5 deciliter lauwe melk
- 50 gram krenten
- 50 gram rozijnen
- 50 gram sukade
- 2 gram zout
- sap van een halve citroen
- olie
Bereiding:
Maak een stevig beslag van het meel, de melk, krenten, rozijnen, het citroensap, zout en de met wat lauwe melk aangemaakte gist. Laat het beslag op een lauwe plaats, afgedekt met een schone theedoek, 1 uur rijzen. Voor het bakken verhit u de frituurolie tot ongeveer 180 graden Celsius. Pak twee eetlepels en doop ze even in het frituurvet. Op deze wijze blijft het beslag niet zo plakken. Vorm tussen deze eetlepels een bergje beslag en bak ze met ongeveer 5 à 6 tegelijkertijd voor 5 à 6 minuten goudbruin en gaar in het vet. Keer ze halverwege de baktijd. Net als bij cake kan de gaarheid worden gecontroleerd. De oliebollen zijn gaar als een stopnaald of vork er na het inprikken droog wordt uitgehaald. Laat de bollen uitlekken op grauw papier (tegenwoordig keukenpapier....) en bestrooi ze met gestampte suiker, poedersuiker dus!
Appelflappen
Benodigdheden voor ongeveer 20 stuks:
- 4 stevige appels (bijvoorbeeld goudrenetten)
- 125 gram bloem
- 1,25 deciliter bier
- 1 eierdooier
- 80 gram basterdsuiker
- snufje zout
- snufje nootmuskaat
- 1 theelepel olie
- 1 eiwit
- frituurolie
- fijne tafelsuiker vermengd met kaneel
Bereiding:
Appels schillen en klokhuizen uitboren en in dikke plakken snijden en eventueel met citroensap bedruppelen, zodat de appel niet bruin kleurt. Een beslag roeren van bloem, bier, ei, suiker, zout, olie en nootmuskaat. Klop het eiwit zeer stijf in een ontvette kom en vouw het luchtig door het beslag. Verhit de olie tot 175 graden Celsius en haal de appelschijven door het beslag en frituur ze goudbruin in ongeveer 4 minuten. Controleer de gaarheid van de flap en pas eventueel de baktijd aan. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het serveren met het suiker-kaneelmengsel.
< Vorige |
---|
Receptenmenu
- Nieuwe Haring
- Advokaat
- Speculaasjes
- Kerstkrans
- Appeltaart
- Leidse Hutspot
- Haagse Bluf
- Spekpannenkoeken en poffertjes
- Groentensoep met balletjes
- Jan in de zak
- Zottegemse waterzooi van kip
- Arnhemse meisjes
- Paling in 't groen
- Hollandse erwtensoep
- Kerststol
- Zure zult
- Stamppot boerenkool met worst
- De lekkerste mosselen
- Twee verschillende Sateh's
- Nasi Goreng
- Asperges met jenever en vis
- Limburgse Vlaai
- Ontbijtkoek
- Blote billetjes in het groene gras
- Goudse Stroopwafels
- Twee keer stampot Zuurkool
- Pepernoten
- Oliebollen en Appelflappen