Jan in de zak

Jan in de zak


Jan in de zak is een Oudhollands gerecht uit West-Friesland (geruchten spreken van Vlieland en Terschelling). Een grote ‘deegbol’ vol rozijnen die met een pot stroop en een half pakje boter een feestmaal oplevert! Ook in andere streken van Nederland is dit basisrecept bekend, uiteraard met eigen streekgebonden invloeden.
Waar de naam ‘Jan’ vandaan komt is niet bekend, maar de zak verwijst naar de kussensloop, waarin het deeg met rozijnen zo’n drie uur gekookt wordt. Vroeger deden katoenen luiers vaak dienst, in plaats van een kussensloop.

Dick en Els
Bereidingstijd: ca. 4 uur
lunch- of nagerecht, 6 personen

Ingrediënten:
  • 250 gram rozijnen (of krenten)
  • 250 gram boekweitmeel (pak à 500 gram Koopmans)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1⁄2 liter melk
  • 1 pot keukenstroop
  • 125 gram boter of margarine
  • een klein schoon kussensloop
  • dik elastiek of touw
  • satéprikker

Bereiding:
Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Breng ze in een grote pan met ruim water aan de kook. Leg op de bodem van de pan een omgekeerd bord. In een kom roert u de boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar. Al roerend voegt u zoveel melk toe dat er een glad en vrij dik beslag ontstaat dat nog net van de lepel loopt. Schep de rozijnen door het beslag.
Schep het beslag in één punt van de kussensloop. Bindt de sloop veel hoger dan de vulling met elastiek of touw dicht. Denk eraan dat het volume van het deeg zich ongeveer verdubbelt. Leg de zak in kokend water en laat het gerecht in ca. 31⁄2 uur gaar worden. Keer de zak regelmatig. Als de satéprikker er droog uitkomt is de ‘Jan’ gaar.
Intussen verwarmt u in een pannetje al roerend de stroop met boter en ca. 1⁄2 dl. Water tot er een mooie saus ontstaat.
Neem de zak uit het water en laat deze even uitlekken. Neem de vulling uit de zak en leg deze op een bord. Het overtollige water kunt u wegschenken en de ‘Jan in de zak’ is klaar om in plakken te snijden. Verdeel de plakken over 6 borden en schenk de stroopsaus erover.