Kerstpudding (Engeland)

Plum- of Christmas Pudding

Dick en ElsIngrediënten (voor 12 personen):

  • 500 g niervet (van tevoren bij de slager bestellen)
  • 500 g krenten
  • 300 g pitloze rozijnen
  • 200 g sullana-rozijnen
  • 100 g citroensnippers
  • 100 g sinaasappelsnippers
  • 100 g amandelen
  • 500 g verkruimeld droog wit brood (zonder korst)
  • 150 g bloem
  • elk een kwart theelepel kaneel, gemalen kruidnagel en gemalen gember
  • mespunt geraspte nootmuskaat
  • 1 afgestreken theelepelzout
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel en 1 citroen (onbespoten)
  • 10 eieren
  • 300 g bruine suiker
  • een half kopje melk
  • half kopje brandewijn
  • 2-3 eetlepels boter
  • een half kopje paneermeel
  • 4 borrelglaasjes rum

Voorbereidingsduur: 1 uur (deeg 1 nacht laten rusten)
Bereidingsduur: 1 uur
Kooktijd: resp. 7 uur en 2 uur
Koeltijd: 8-14 dagen

Voorbereiding: Snijd het niervet in kleine blokjes. Sorteer alle krenten en rozijnen, was ze en laat ze goed drogen. Hak de citroen- en sinaasappelsnippers. Giet kokend water over de amandelen en pel ze. Pureer het niervet, de rozijnen en krenten, sinaasappel- en citroensnippers in de mengbeker of draai ze door de vleesmolen. Schep deze massa in een mengkom. Schep het geraspte witbrood en de bloem in een tweede mengkom. Strooi de kaneel, de kruidnagels, gember, nootmuskaat en het zout over de bloem. Meng de vruchtenmassa eveneens door de bloem en roer de geraspte schil en het sap van de sinaasappel en de citroen erdoor. Meng één voor één de eieren onder voortdurend kneden van het deeg erdoor. Giet tenslotte de suiker, melk en brandewijn erbij. Meng alles goed dooreen en laat de massa afgedekt 1 nacht rusten.

Zo gaat u te werk: Beboter twee afsluitbare puddingvormen en strooi het paneermeel erover. Vul de vorm met het vrij vaste deeg, maar in elke vorm moet nog ca. 5 cm plaats blijven, zodat de deegmassa kan rijzen. Sluit de puddingvormen stevig af met de deksels en wikkel elke vorm nog eens zorgvuldig in aluminiumfolie. Knoop de vormen elk in een doek en zet ze in hoge pannen met kokend water. Het water moet tot ongeveer halverwege de vorm komen. Leg een gewicht op de puddingvormen en laat de puddingen 7 uur bij een steeds gelijkblijvende warmte koken. Tijdens het koken moet het water in de pannen steeds weer met kokend water worden bijgevuld. Laat de puddingen in de vorm in het water afkoelen en laat de vormen minstens 1 week, maar liefst nog 14 dagen, op een zeer koele plaats, maar niet in de koelkast, rusten. Op de dag waarop hij wordt gegeten - in Engeland is dat de avond voor Kerstmis - de puddingen nog eens ruim 2 uur in de pan met water koken en dan op een voorverwarmde schotel storten.

Zo serveert u hem: Verwarm de rum, giet hem over de puddingen, steek de rum aan en breng de plumpuddingen brandend ter tafel.

Ons advies: Daar de plumpudding wel een jaar lang op een koele plaats kan worden bewaard, is het ook voor kleinere gezinnen de moeite waard deze grote hoeveelheid te bereiden.