Gedroogde stokvis (Portugal)


Dick en ElsBacalhao


Wat erwtensoep is voor de Nederlanders, is de Bacalhao voor Portugal. Hier het originele recept. Gewoon geweldig!

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Wat heb je nodig?
500 g stokvis
1 kg aardappelen
2 grote uien
3 teentjes knoflook
enkele gekneusde venkelzaadjes
vers gemalen peper
1 laurierblaadje
enkele takjes tijm
5 tomaten
zout naar eigen smaak
5 eetlepels olijfolie
1 mooie dikke prei

Voorbereiding: laat de stokvis 12 u weken en ververs regelmatig het water -verwijder daarna de vellen en de graten -snij de vis in stukken (goed laten uitlekken, en droog deppen) -snij de gepelde uien en de prei in dunne schijven -pel de tomaten en verwijder vocht, pitjes en harde kernen, en snij in grove stukken -de geschilde aardappelen in dikke plakken snijden.

Hoe nu verder: Fruit de ui, prei, de gesnipperde look in de olijfolie en voeg er de tijm, venkel, laurier bij. Als deze goudbruin zijn de tomaten toevoegen en de stukken stokvis in 3 dl water met de deksel op de pan 45 min laten stoven. Daarna de aardappelen toevoegen om mee te stoven Goed peperen en eventueel wat zout. toevoegen. Als de aardappelen en de stokvis gaar zijn is het gerecht klaar

Serveertips: Met stokbrood en geef er een frisse roséwijn bij